EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

37 инвеститори в ИП "Божурище"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

37 инвеститори в ИП "Божурище"

mail09:11 | 19.05.2023прегледи 1237 коментарикоментари 0


За 10 години Индустриален парк "Божурище" е привлякъл 37 инвеститора с размер на вложените средства от над 610 млн. лв., които са разкрили над 2000 работни места. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалната церемония за отбелязване на десетата годишнина от стъпването в България на германската компания "Бер Хела" (ВНТС/Веhr-Неllа Тhеrmосоntrоl). Това е и първият привлечен инвеститор в най-голямата държавна индустриална зона в страната ни, съобщиха от Министерството. 

В края на март, при откриването на нова инвестиция в Индустриалния парк "Божурище", той съобщи, че в зоната се реализират инвестиционни проекти в областта на  автомобилната промишленост, високите технологии, складова и логистична дейност, биотехнологии, като компаниите са от България, Германия, Дания, Гърция, Турция и Швейцария. Правилното управление на индустриалните паркове е изключително успешен инструмент за привличане на инвестиции и генериране на икономически растеж в цели региони. Министърът изтъкна, че основен приоритет за Министерството е подобряването на бизнес средата в България, защото "без присъствие на чуждестранен бизнес, който работи и се разширява и развива тук, това не може да бъде постигнато".

Преди десет години "Божурище" беше повече обещания и смели мечти, отколкото реално изпълнение. BHTC бе една от първите компании, които повярваха на амбициозните планове и видяха потенциала на тази индустриална зона", подчерта Стоянов. По думите му последвалите години са десетилетие на общи успехи – както за компанията, така и за разрастването на зоната. 

Икономическият министър посочи, че "истинският показател за състоянието на бизнес средата е, когато глобални компании като ВНТС, не само са предпочели България, но и продължават да растат тук". Инвестициите, направени до момента от компанията в българския завод, са в размер на над 260 млн. лв., а разкритите работни места са повече от 650, стана ясно по време на събитието. През следващата година "Бер Хела" планира да започне и строителството на нов завод, който трябва да бъде готов до 2028 година. Очакванията са, че с тази стъпка оборотът на българското дружество ще достигне 1 млрд. лв. 

"Близо една трета от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие", съобщи още министър Стоянов. По думите му повечето от тях имат сходна история с тази на домакина на днешното събитие – това са компании, които се чувстват добре в България и търсят нови възможности за растеж. Министър Стоянов отправи и поздравления към екипа на "Бер Хела" за програмата им за дуално обучение и за последователните усилия да привличат млади хора в производствения процес. 

Посланикът на Германия Ирене Планк определи като впечатляващ факта, че стокообменът между страните ни за миналата година надхвърля 12 млрд. евро. Госпожа Планк коментира, че "във всеки автомобил в Германия има части, които се произвеждат в българския завод на ВНТС". 

На церемонията присъстваха Мартин Ниланд, изпълнителен директор на "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД, Кристиян Блудау, главен оперативен директор на ВНТС - Германия, Тим Курт, президент на Германо-българската индустриална камара (ГБТИК),  Митко Василев, главен управител на ГБТИК, Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.), Владислава Симеонова, заместник-кмет на община Божурище и др.

"Бер Хела" е лидер на световния пазар за модули за управление и контрол на климата и новатор в HMI (Human Machine Interface) системни решения. Компанията произвежда високотехнологични продукти и доставя директно на автомобилни производители като "Даймлер" (Daimler), Бе Ем Ве (BMW), "Ауди" (Audi), "Фолксваген" (Volkswagen), "Волво" (Volvo), "Рено" (Renault), "Шкода" (Skoda), МАН (MAN), "Скания" (Scania).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg