EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

360 000 лв. за ученически униформи във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

360 000 лв. за ученически униформи във Варна

mail10:41 | 23.08.2010прегледи 2292 коментарикоментари 0


Повече от 360 000 лева са влезли във варненските учебни заведения за осигуряване на униформи за период от 3 години, съобщи в. Позвънете. Става въпрос за средства от държавния бюджет, отпуснати по програмата на образователното министерство „Училището - територия на учениците”. От старта й през 2007 година до момента от нея са се възползвали 12 училища от морската столица, сочи справка на просветната дирекция в общината. През първата година от съществуването на програмата финансиране по нея са получили три школа - VII СОУ „Найден Геров”, СОУ „Климент Охридски” и ОУ „Ангел Кънчев”, като общият  размер на сумата възлиза на 29 189 лева. Година по-късно държавни средства за ученически облекла печелят пет школа, като сред тях отново попада VII СОУ. Освен него в списъка се нареждат VIII СОУПЧЕ „А. С. Пушкин”, Математическата гимназия, СОУ „Васил Друмев” и ОУ „Стоян Михайловски”. Общата субсидия за петте школа е 135 771 лева.
Осем са учебните заведения, получили одобрение по програмата „Училището - територия на учениците” миналата година, а общата сума вече е 168 249 лева. Сред тях отново са VII СОУ, СОУ „Климент Охридски”, Математическата гимназия (МГ) и СОУ „Васил Друмев”. Списъка допълват СОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „Христо Ботев”.
Към днешна дата униформите присъстват в почти всяко варненско учебно заведение, ако не с пълен комплект, то с някакъв отличителен белег, сочат наблюденията на  общинските експерти. Значките и вратовръзките са универсални, коментира Кремена Даскалова, главен специалист в общинската образователна дирекция. Най-често школата се насочват към ризите и тениските, саката се предпочитат по-рядко. Срещат се и по-нестандартни идеи. Така например варненско училище решило възпитаниците му да се различават, като носят бейзболни шапки.
Около 70 лева излиза към момента комплект ученическо облекло за децата от началния курс. Обикновено в него влизат риза, жилетка, тениска, вратовръзка и емблема. За учениците от горния курс сумата нараства с десетина лева. Предвид вижданията на всяко училище за визията на униформата, цената й може да варира, като често се налага за закупуването й да доплащат и родителите.
По-скъпо излиза, когато училището е взело решение да въведе пълен комплект униформа, каза майка на ученик от Математическата гимназия. Там за сако, риза и панталон се искали около стотина лева. Все пак сумата си струва предвид това, че в търговската мрежа цената на качествена бяла риза е от порядъка на 50 лева, посочи майката. По думите й плюс е и че сакото не се носи през цялата учебна година. Иначе, ако всички елементи от униформата трябва да се носят през цялата година, комплектът от школски дрехи ще коства не по-малко от 300 лева, смята варненката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg