EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3.6 млн.тона зърно събрано досега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3.6 млн.тона зърно събрано досега

mail19:28 | 07.08.2010прегледи 775 коментарикоментари 0


Добивът на зърно в страта в момента е между 3.5 и 3.6 млн. тона, при положение, че пшеницата все още не е прибрана напълно. За зърнения баланс на България е необходимо половината от това количество, а ние имаме два пъти повече, съобщи земеделският министър Найденов. Според него цената на хляба не трябва да бъде повече от четири пъти по-висока от цената на пшеницата. Той посочи, че съществува  спекулация на пазара с цената  на хляба.
Малко преди да достигнат най-високата стойност за последните две години, цените на пшеницата на световни пазари се укротиха, а акциите на европейските производители на бира и храни поевтиняха като част от реакцията на пазара спрямо руската забрана за износ на зърно, предаде Reuters. 
Руският премиер Владимир Путин обяви, че от 15 август до края на декември ще бъде въведена забрана за износ на зърно и други селскостопански продукти, свързани с него. Мярката се налага, тъй като се очаква реколтата да бъде по-слаба заради необичайно високите  температури и сушата.      В последния работен ден обаче руският първи вицепремиер Игор Шувалов заяви, че Русия може да преразгледа временната забрана в зависимост от реколтата.
В петъчната търговия на Чикагската зърнена борса един бушел пшеница (27,3 килограма) поскъпна до 8,41 долара, доближавайки двегодишен рекорд, като от началото на юни цените почти са се удвоили. По-късно през сесията котировките се отдръпнаха до 7,99 долара за бушел.
Това поскъпване върна спомена за скока на цените от началото на 2008 година, когато американската пшеница прехвърли прага от 13 долара за бушел, което доведе до засилване на инфлацията и размирици в много страни, отбелязва Reuters.
Акциите на датската пивоварна компания Carlsberg изгубиха 4,5 на сто от стойността си в петък, а швейцарската компания за производство на храни и напитки Nestle SA и френската млекопреработвателна и бутилираща компания Danone също отчетоха спад на котировките.
Временната забрана за износ на зърно от Русия създаде "сериозна" ситуация на зърнения пазар и ако скокът на цените продължи, може да предизвика проблеми с осигуряването на прехраната в бедните страни, според оценка на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Франс прес.
Това решение "представлява елемент на нестабилност" на зърнения пазар и "ситуацията, която не беше тежка, сега стана сериозна", отбеляза днес секретарят на междуправителствената група за зърното към ФАО Абдулреза Абасиан.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg