EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

35 млн. лв. нужни за пълен ремонт на НДК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

35 млн. лв. нужни за пълен ремонт на НДК

mail06:55 | 30.11.2016прегледи 2266 коментарикоментари 0


35 млн. лева са необходими за посрещането на председателството на Съвета на ЕС в НДК през 2018 г. – ремонт, техника, адаптация, квалификация на кадри и подготовка на мениджмънта. Това обясни директорът на Двореца Мирослав Боршош в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви на базата на  точните разчети на инвестираните до момента средства, договора за строително-ремонтни дейности и детайлен анализ на всички предстоящи разходи.

„За година и половина е свършена много работа, подготовката тече равномерно и адекватно. Разбира се, че има рискове при тези съкратени срокове, но аз като директор съм поел тази отговорност за оставащата година да подготвим НДК на такова ниво, каквото заслужава, и всичко да се случи както трябва“, заяви Боршош на въпрос на водещия Антон Хекимян има ли риск Председателството да се провали заради кратките срокове (България поема европейския форум шест месеца по-рано заради напускането на Великобритания от ЕС). От януари до юни 2018 г. над 20 000 европейски делегати ще заседават в НДК в обновените пространства. Зала 3 ще е най-впечатляваща, тя ще е Пленарната зала на Председателството, по-функционална дори от тази в Брюксел, стана ясно от думите на директора на Двореца.

НДК се подготвя от близо две години за европейския форум. През това време са инвестирани над 3 900 000 лева за изграждане на нови пространства и възстановяване на съществуващи, техника и нови екрани, дигитално заснемане и паспортизация на сградата, осветление на фасадата, проектиране на нова система за енергийна ефективност. Освен това е закупена конгресно-конферентна техника за почти 4 млн. лева, преведен е и авансът за предстоящия цялостен ремонт в размер на близо 4 млн. лева на строителите. Предстоящите разходи за текущи и аварийни ремонти, остатъкът по договора за строителство и адаптация, LED осветлението, строителните такси, разрешителни и надзор, са на обща стойност 20 300 000 лева. Още близо 3 млн. лева са нужни за изграждане на цялостната система за сигурност на Двореца, според изискванията на ЕС.

До този момент Министерският съвет е превел по-малко от половината от необходимата сума – 17 млн. лева.

„Дори да има политическа криза в момента, държавата не е в криза“, каза още Боршош. Той поясни, че в националния бюджет са заложени 150 млн. лева за Председателството и се надява, че тези близо 20%, които са отделени за локацията, са съвсем адекватни. На въпрос има ли вероятност парите да не бъдат отпуснати заради сложната политическа обстановка, Боршош заяви, че не може да се компрометира Председателството, политическите сили трябва да се обединят около това какво ще кажем на Европа. „Ние сме страна-член на ЕС, имаме своите права, но и своите задължения. Трябва да домакинстваме един от най-високите политически форуми в продължение на шест месеца. Няма опция, при която да кажем „провалихме се”, допълни Боршош.

След пресконференцията в НДК миналата седмица медиите и обществото останаха впечатлени от вида на Двореца след края на ремонтните дейности. Те ще доведат до преобразяване на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Заложено е да се дигитализират и системите за управление и комуникация. Ремонтът започва в първите дни на януари 2017 г. и трябва да приключи до края на септември 2017 г.


Тагове: НДК, ремонт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035