EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

330 млн.лв. губи хазната от скрити обороти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

330 млн.лв. губи хазната от скрити обороти

mail09:03 | 23.10.2018прегледи 563 коментарикоментари 0


Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на обороти, съобщи за БНР говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му - срокът за въвеждане на новите правила за касовите апарати, според които продажбата ще се отчита пред данъчните до пет минути по електронен път, е напълно изпълним:

“Но условието той да бъде изпълнен и спазен от всички, е да започнат всички работа в един разумен срок, защото при всички промени във фискалните устройства в последните десет години, основните трудности произтичаха от това, че работата започваше примерно 20 дни преди крайния срок, което затруднява изпълнението“, каза Бъчваров. Той допълни, че разходите на фирмите за привеждане на устройствата им в съответствие с наредбата ше бъдат признати за данъчни цели: 

"Всички инвестиции, свързани с промените на фискалните системи, на софтуерите за управление на продажбите, са разходи, които се признават за данъчни цели. Т. е. държавата фактически се отказва от един проход от корпоративни данъци."

Говорителят на НАП обясни и какво предприема агенцията, за да бъдат спазени условията на документа: 

"Още на 8-и октомври, по-малко от 10 дни след обнародването на наредбата, НАП е осигурила съврър, чрез който да се осъществяват тестове от производители на фискални устройства и  разработчици на софтуер. 

До края на тази седмица предстои всяко едно регистрирано по ДДС лице да получи персонално писмо от НАП, в което ясно и подробно са описани сроковете, предстоящите стъпки, възможностите софтуерно фискалните устройства да бъдат доработени, или ако не могат , да се види каква хардуерна промяна трябва да се извърши. Предстои до края на седмицата да публикуваме на сайта, специализирана рубрика, включително софтуерен инструмент, който позволява на всеки търговец да провери дали софтуера, който той използва, е софтуер за управление на продажбите по смисъла на наредбата. 

Предстои тепърва, най-късно до края на деня днес да комуникираме с около 3 хиляди сервизни организации, които доставят и поддържат фискални системи и фискални устройства."

От петък приходната агенция започна масови проверки за спазване на данъчно-осигурителното законодателство от строителните компании. Засега са установени случаи на "заплата в плик" и невнасяне на пълния размер на осигуровките:

“Но обнадеждаващото е, че няма хора към момента, които да нямат трудови договори“, допълни говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg