EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3.3 млн.лв. за две ННП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3.3 млн.лв. за две ННП

mail11:15 | 08.03.2021прегледи 1071 коментарикоментари 0


Министерския съвет одобри допълнителни средства в размер на 3 300 000 лв. По бюджета на Министерството на образованието и науката за финансиране на изпълнението на дейностите през първата година на двете нови Национални научни програми – „Интелигентно животновъдство” и „Интелигентно растениевъдство”.

ННП „Интелигентно растениевъдство” ще създава и надгражда съществуващи иновативни практики, които ще гарантират устойчивост и конкурентоспособност за работещите в областта на земеделието. Също така ще бъдат осигурени условия за обмен на опит, знания и развитие на учени и изследователи.

С целенасочени научни изследвания за прилагане на изкуствен интелект в земеделието ще се подпомага намаляването на разходите за стопанствата, подобряване на почвите и качеството на водите, ограничаване на използването на торове и пестициди, намаляване на вредните емисии, подобряване на биологичното разнообразие. Програмата се финансира от Министерството на образованието и науката и е с общ бюджет 4,5 млн. лв., като за първата
година на изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. лв. Срокът за изпълнението й е три години.

С изпълнението на ННП „Интелигентно животновъдство" е предвидено да се предоставят на животновъдите иновативни методи и средства за интелигентно и ефективно животновъдство с намалени човешки ресурси и намалено въздействие върху околната среда. Изследователите и животновъдите ще имат лесен и контролиран онлайн достъп до средства, ресурси и инструменти за сътрудничество и ще се осигуряват високопроизводителни информационни и комуникационни технологии за изчисления, свързване, съхранение на данни и за достъп до виртуални научноизследователски екосистеми, както и клиентски мрежи. Бюджетът на програмата също е общо 4 500 000 лв. за три години, като за първата година на изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. лв.

Изпълнението на програмите ще се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4151