EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

33 млн.евро за 7 големи градове на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

33 млн.евро за 7 големи градове на България

mail17:07 | 22.07.2010прегледи 2018 коментарикоментари 1


Министерският съвет одобри  проект на Финансово споразумение между правителството на България и Европейската инвестиционна банка за създаване на Холдингов фонд по Съвместната европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони (JESSICA).
С подписването и влизането в сила на споразумението, в България ще започне реалното изпълнение на инициативата JESSICA, която олицетворява новия подход за подпомагане на устойчивото и интегрирано градско развитие от Структурните фондове на ЕС, чрез използване на нови финансови инструменти - предоставяне на дялово участие, заеми или банкови гаранции.
Холдинговият фонд по JESSICA се създава с ресурс от 33 милиона евро, осигурени от Операция 1.4 „Подобряване на физическата среда и превенция на риска” по приоритетна ос 1 “Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма „Регионално развитие”.
В качеството си на Холдингов фонд, ЕИБ ще създаде Фондове за градско развитие за седемте големи града в България – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен, които да започнат реалното финансиране на проекти чрез дялово участие, заеми или гаранции.
Фондовете за градско развитие от своя страна ще финансират публично-частни партньорства и други градски проекти, които са част от интегриран план за градско развитие, генерират приходи и имат възможност да върнат вложения ресурс, и които отговарят на допустимите дейности по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Регионално развитие”.
Допустимите дейности са разнообразни и могат да включват бизнес центрове, бизнес паркове, културни институции, спортна инфраструктура, търговски зони, мерки за енергийна ефективност, паркинги и др.
Чрез така заложения револвиращ механизъм, вложеният от Европейския фонд за регионално развитие финансов ресурс, ще продължи да бъде използван за финансиране на проекти за градско развитие в България дори след края на програмния период 2007-2013 г.


 
Коментари
 
MANHATTAN13 - 23-07-2010 г. 03:57:12

Dano izpolzvat parite po prednazna4enie... Zvu4i 4udesno...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg