EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

33% данък за нефтени компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

33% данък за нефтени компании

mail15:05 | 09.12.2022прегледи 635 коментарикоментари 0


33% данък върху свръхпечалбите си да плащат нефтените компании. Това приеха на второ четене депутатите с промени в Закона за корпоративно подоходно облагане. Мярката е временна и се въвежда според европейска директива. Тя е насочена към подпомагане на най-уязвимите групи, засегнати от високите цени на горивата.

Така се въвежда т. нар. "солидарна вноска" от дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, начело с "Лукойл Нефтохим". Парите ще влизат във фонда за енергийна сигурност до 30 юни, но могат да се правят и аваносови вноски.

Подобни законодателни инициативи предприеха много страни в ЕС. Преди това направи и Чехия.

Чешкият парламент прие закон за облагане с данък на свръхпечалбите на компаниите в сферата на енергетиката, минния и петролния сектор, както и банките, предаде ДПА. Специалният данък ще бъде прилаган в продължение на 3 години от 1 януари 2023 г.

Компаниите ще плащат допълнителни 60% от печалбите си, ако те са над 20% по-големи от средното за последните 4 години. Министерството на финансите каза, че очаква по този начин хазната да събере догодина еквивалента на над 3 милиарда евро.

Парите ще бъдат използвани за финансиране на ценовите тавани за тока и газа за домакинствата.

Бизнес организации разкритикуваха плановете с аргумента, че данъкът ще отблъсне чуждестранните инвеститори и ще направи като цяло данъчната система по-непредсказуема.

Правителството на Унгария ще отнеме свръхпечалбата на енергийната компания МОЛ (MOL), натрупана от продажби на горива, съобщи в свое съобщение във Фейсбук унгарският премиер Виктор Орбан, само ден след като правителството му премахна тавана на цените на автомобилните горива на фона на недостиг по бензиноколонките, предаде Ройтерс.

"През последните дни санкции на Брюксел върху (руския) петрол влязоха в сила и това, от което се страхувахме, се случи", написа Орбан, като добави, че отсега нататък са в сила "санкционни цени за бензина в цяла Европа". Заради това Унгария ще отнеме допълнителните печалби, генерирани от тези цени, и ще ги пренасочи към държавния бюджет, добави унгарският премиер.

Правителството на страната обяви, че премахва тавана на цените на горивата, след като липсата на допълнителен внос и паническото зареждане наскоро доведоха до недостиг по бензиностанциите в цялата страна. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на Орбан, добавяйки, че по препоръка на МОЛ правителството трябва незабавно да премахне тавана на цените, който беше въведен преди година, и трябваше да приключи в края на декември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg