EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

328 лв. за отопление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

328 лв. за отопление

mail12:30 | 27.08.2012прегледи 1013 коментарикоментари 0


Средствата за целеви помощи за отопление до края на 2012 г. са осигурени. Заложената сума за целево енергийно подпомагане е 87 417 000 лева, съобщи за БТА  Агенцията за социално подпомагане. Експертите уточниха, че размерът на целевата помощ за отопление е 65,72 лв. месечно или 328,60 лева за целия отоплителен сезон, което гарантира пълно покриване на повишението на цената на електроенергията. До 17 август дирекциите "Социално подпомагане" от страната са приели общо 131 000 молби-декларации на гражданите. Молби-декларации за отпускане на целеви помощи за отопление за отоплителен сезон 2012/2013 г. се приемат от 2 юли 2012 г. до 31 октомври 2012 г, припомнят от Агенцията за социално подпомагане. След тази дата ще е ясно колко души ще получат енергийни помощи. През миналия отоплителен сезон около 220 000 са били лицата и семейства, подпомогнати с целева помощ за отопление, уточниха от Агенцията за социално подпомагане. Целевата помощ за отопление е за период от 5 месеца. Отоплителен сезон 2012/2013г. обхваща периода от 1 ноември 2012 г. до 31 март 2013 г.

Създадени са необходимите условия хората с ниски доходи да се снабдят с гориво за зимата при най-благоприятни ценови условия и възможност за по-добро качество на закупеното гориво, съобщи още в края на юли министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в отговор на въпрос във времето за парламентарен контрол. Той посочи, че са направени нормативни промени, чрез които е регламентирано удължаване на срока за подаване на молби-декларации за енергийни помощи и
отбеляза, че този срок е изтеглен с един месец напред, така че кампанията за предстоящия отоплителен сезон е започнала на 1 юли. Социалният министър открои, че е съкратен срокът за изплащане на първия транш от помощта. Досега той беше 30 ноември за отпуснатите помощи през август и септември и съответно - 31 декември за отпуснатите през октомври и ноември помощи. Сега вече този срок е до един месец от издаването на заповедта за отпускане на помощта, отбеляза социалният министър. Той коментира, че така хората ще могат много по-точно да планират своите бюджети. Министър Младенов заяви, че са били предприети конкретни действия по отношение на размера на целевата помощ за отопление. Той каза, че със заповед на министъра от 2 юли т.г. е определен нов размер на целевата помощ за отопление, която вече ще бъде 65,72 лв. месечно или 328,60 за целия отоплителен сезон, което гарантира пълно покриване на повишението на цената на електроенергията, отбеляза социалният министър.

С отпускането на целева помощ за отопление ще се подпомогнат хората в най-тежко социално положение, уточнява Агенцията за социално подпомагане. Представители на ведомството припомниха, че условията и редът за отпускането на целевата помощ са регламентирани в Наредба номер РД-07-5 от 16 май 2008 г. на Министерство на труда и социалната политика. Помощта се отпуска след преценка на доходното, имущественото, здравословното състояние, възрастта и семейното положение на лицата, уточняват експертите. Размерът на целевата помощ се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика, съобразно промените в цените на електроенергията. За новия отоплителен сезон със Заповед номер РД01 - 567 от 2 юли 2012 г. е определен месечен размер от 65,72 лв. или общо за отоплителния сезон сумата е 328,60 лв. При подаване на молба-декларацията за отпускане на помощ за отопление, лицата задължително заявяват вида на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. Целевата помощ за отопление се предоставя, както следва: при отопление с топлоенергия - чрез превеждане на сумите на съответното топлофикационно дружество; при отопление с електроенергия - в пари на правоимащото лице или семейство; при отопление с твърдо гориво - в пари на правоимащото лице или семейство; на търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката - при изрично отразено в молба-декларацията желание от страна на лицето или семейството; при отопление с природен газ - в пари на правоимащото лице или семейство. Целевата помощ за електроенергия, твърдо гориво или природен газ се изплаща на лицата и семействата по следния ред: за месеците ноември и декември - не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта; до 31 януари на следващата година - за месеците януари, февруари и март. Молби-декларации за отпускане на целеви помощи за отопление за отоплителен сезон 2012/2013 г. се приемат до 31 октомври. За преценка правото за отпускане на целева помощ за отопление лицата подават молба-декларация по образец в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се прилага и последна платена фактура. При получаване на отказ за отпускане на целева помощ за отопление в заповедта за отказ задължително се посочва мотива. Заповедите за отказ могат да се обжалват пред директора на съответната Регионална дирекция за социално подпомагане по реда на Административнопроцесуалния кодекс, информират експертите от Агенцията за социално подпомагане.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg