EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

320 лв. за тон зърно при износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

320 лв. за тон зърно при износ

mail10:15 | 13.12.2010прегледи 1395 коментарикоментари 0


Почти двойно повече българско зърно е изнесено тази година в сравнение с миналата, става ясно от официалната статистика на Националната служба за зърното и фуражите към земеделското министерство. В интервю за Агенция „Фокус” директорът на службата д-р Злати Златев обясни, че количеството на пшеницата, напуснала страната досега, е 1 590426 тона (1 092 729 тона за страни от Европейския съюз, а 487 697 тона за трети страни). Към настоящия период на миналата година страна са напуснали 824 585 тона, което е със 755 841 тона по-малко, т.е. с 48 %. За сравнение през 2008 г. изнесената пшеница е 841 415 тона. Произведеното количество пшеница от реколта 2010 е 3 900 000 тона.
По думите на Златев по-големият темп на износ през тази година се повлия от създалата се ситуация в Черноморския район, а именно затваряне на пазара в Русия и въвеждането на квотния принцип в Украйна. През последните месеци значително намаля износът на пшеница, като се отчита задоволяване на потребностите до нова реколта за производство на брашно, фураж за животните и необходимия преходен остатък.
Според Златев засега няма опасност България да остане без зърно, въпреки че то е в частни ръце и заради по-добри цени отвън би могло да бъде изнесено. На въпрос, ако се допусне все пак такава хипотеза, може ли да се окаже, че в един момент ще се наложи да се внася зърно у нас на по-високи цени, което ще вдигне веднага цената на хляба, Златев коментира: „На този етап предвид състоянието на пазара няма такава опасност. Националната служба за зърното и фуражите изготвя месечни и седмични оперативни баланси за вноса и износа. Така че процесът се следи и засега няма опасност от дефицит на зърно за българските хлебопроизводители или изобщо да има недостиг на зърно в страната”.
Златев представи данни и за нивата на цените, на които се изнася българската пшеница.
„Нагласата на търговците относно ценовите равнища, на които да стартира износът на зърно, са били 220 лв. за тон. След затваряне на пазарите в Русия и Украйна ситуацията на пазара в Черноморския регион се промени. Износната цена стартира на равнище от 250 – 260 лв. за тон, доставено на пристанище. Тенденциите бяха към покачване и достигнаха равнище 320-370 лв. за тон. Цените са без ДДС”, посочи още той. Дестинациите на българското зърно в страните от Европейския съюз са Испания, Италия, Португалия, Гърция и Румъния. Като количествата за Румъния основно са насочени към пристанище Констанца. За третите страни износът главно е за Южна Корея, Бангладеш, Виетнам, Израел и незначителни количества за Филипините, Тунис, Мароко и Египет.
В същото време в страната към 10 декември 2010 г. са внесени 9056 тона зърно, от които вносът от трети страни е 6494 тона и от Европейския съюз – 2562 тона, съответно от Сърбия, Австрия, Унгария и по-малки количества от Румъния и Италия. Внесените количества са незначителни и са използвани главно за подобряване на качеството при производство на специални брашна. Цените, на които се вкарваше зърно преди два-три месеца, тъй като от тогава са последните вносни партиди, бяха около 430 – 450 лв. за тон, доставяно в България. През миналата година количествата внесено зърно също са незначителни. "Тази година ще наблюдаваме пазара, но главно сега се вкарва пшеница, която е за специалните брашна, тъй като има по-високи изисквания за качеството, особено за производството на кроасани. Такава пшеница се внася от Австрия, Унгария. Преди години внос е осъществяван също от Австралия и Аржентина. Това е пшеница с високо качество, изравнени партиди с добив на мокър глутен над 30 %", посочи Златев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163