EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3,1% ръст според ЕБВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3,1% ръст според ЕБВР

mail08:30 | 22.01.2013прегледи 404 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че средното увеличение на БВП в страните, в които работи, през 2013 година ще бъде 3,1%. Това сочат икономическите прогнози на институцията, публикувани в Лондон и цитирани от световните агенции. "Сигналите за стабилизация в еврозоната понижават рисковете, които възникват за европейските страни с нововъзникващи пазари, и водят до предпазлив оптимизъм, че най-тежките проблеми на преходния регион може би бавно се приближават към края си. След рязкото свиване на икономическата активност през 2012 г. ЕБВР очаква умерено ускоряване на растежа през текущата година", отбелязват експертите на финансовата институция. Според най-новите прогнози през 2013 г. средното нарастване на БВП на страните, в които банката работи (включително Египет, Йордания, Мароко и Тунис, където институцията започна да инвестира миналата година) ще достигне 3,1% спрямо 2,6% през 2012 г. и 4,6% през 2011 година. Оценките за 2012 г. и 2013 г. са преразгледани към понижение с 0,1% спрямо доклада, публикуван през октомври.
Въпреки това понижение "сега за първи път от дълго време виждаме възможност за намаляване на рисковете, които възникват за европейските страни с нововъзникващи пазари, особено на
рисковете, свързани с еврозоната. Все още е твърде рано да се бие отбой, но има признаци за стабилизация", посочи главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Кризата в еврозоната ще продължи да оказва негативно въздействие върху растежа на страните с икономики в преход, но на фона на преминаването през най-ниската точка от рецесията в еврозоната икономическата активност в страните от преходния регион е много вероятно да спре да се понижава", отбелязват авторите на доклада.

Страните, чиято икономика най-пряко е свързана с еврозоната, вероятно ще продължат да страната повече от другите. Прогнозите на ЕБВР отчитат значителни разлики в икономическия растеж на страните от Централна Европа и Балтика (+ 1,2% за 2013 година), Балканите (+ 1,5%), Източна Европа и Кавказ (+6,9%) и средиземноморските страни (+ 4,0%), информира Франс прес.
За България ЕБВР посочва, че очаква умерено възстановяване през 2012 година, дължащо се най-вече на вялото търсене на износа. Фискалното положение на страната остава много добро и през миналата година е отчете много малък дефицит. Емисията на 5-годишни еврооблигации на стойност 950 милиона евро през юли 2012 година бе успешна и с впечатляващо ниска лихва от 4,25%. Благодарение на това България има значителни фискални и парични буфери, чрез които може да устои на бъдещи шокове. Растежът през 2012 година обаче вероятно ще бъде едва около 1%, а прогнозата за 2013 година е умерена - увеличение на БВП с 1 до 2%, отбелязват експерти на ЕБВР. В сегашния си доклад ЕБВР коригира към повишение прогнозата си за растежа на българската икономика през 2013 година от 1,7% в доклада си през октомври миналата година до 1,9%, може да се прочете на сайта на банката.
За Русия банката очаква растеж на БВП от 3,5% през 2013 година, уточни ИТАР-ТАСС.  ЕБВР е създадена през 1991 година и акционери в нея са правителствата на 64 държави, Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Институцията е създадена, за да помага на страните от Източна Европа и бившия СССР при прехода от планова към пазарна икономика. В момента банката инвестира в десетки държави от Централна и Източна Европа, Централна Азия, южното и източно Средиземноморие.

 


Тагове: ръст, ЕБВР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg