EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3.1 млрд. евро ПЧИ у нас януари-септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3.1 млрд. евро ПЧИ у нас януари-септември

mail16:05 | 21.11.2023прегледи 776 коментарикоментари 0


Само за периода януари - септември 2023 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са достигнали над 3,1 млрд. евро, според предварителните данни на БНБ.

Увеличението е с над 1 млрд. евро или близо 50 на сто повече, спрямо същия период на миналата година. Това е най-високият ръст на ПЧИ за последните 15 години, сравнено дори с годишните данни от този период.

Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща с представители на водещи български, британски и международни компании в България, съобщиха от ведомството.

Икономическият министър подчерта, че България е в топ 5 в ЕС по ръст на икономиката през третото тримесечие. "Въпреки рецесията, която се наблюдава в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2 на сто", заяви още Богданов. По думите му през третото тримесечие у нас има ръст на брутния вътрешен продукт от 1,7 на сто, според експресните данни на НСИ.

"Източна Европа предлага много възможности за растеж и развитие, и България ще е в основата на бъдещото развитие на региона. Стартирахме като аутсорсинг дестинация, а вече се превръщаме в хъб за иновации и производства и технологии с висока добавена стойност", допълни министърът. "Вярвам, че България и регионалните й съседи ще имат все по-голяма роля за развитието на Европа", заяви той.

По негови думи у нас вече имаме технологични компании, които са световно признати в сфери като логистиката, ИКТ и космическата индустрия. "Страната ни е добро място за инвестиции и може да се превърне център за развойна дейност и транспортен и логистичен хъб в региона", посочи Богданов.

Той обяви, че се разработва и инвестиционен портал, който ще дигитализира процеса по административно обслужване на инвеститори и ще обедини в едно всички държавни структури. "В него потенциалните инвеститори ще могат да намерят на едно място информация за подготвени индустриални терени, както и за пазара на труда и процеса по насърчаване на проектите. Ще имплементираме цялата система, като вземем най-добрите практики от ЕК", каза още министърът.

Събитието бе организирано от Британско-българската бизнес асоциация и в него участваха още британският посланик Роб Диксън и представители на водещи компании.

На семинар за новопостъпили членове на чуждестранния дипломатически корпус в  България, състоял се през втората половина на октомври, министър Богданов заяви, че един от приоритетите в политиката на министерството е създаването на условия за привличане на инвестиции в производства с висока добавена стойност, свързани с кръговата икономика, автомобилната индустрия и производство на възобновяема енергия. Тогава той акцентира на визията на ведомството за развитието на индустриалните зони у нас, чрез които да бъдат привлечени нови инвестиционни проекти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg