EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

305 млн. лв. за жп линията Русе-Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

305 млн. лв. за жп линията Русе-Варна

mail09:00 | 19.08.2013прегледи 606 коментарикоментари 0


Напълно е готов проектът за рехабилитацията на жп линията Русе – Варна и той ще бъде финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ след 2014 г. Проектът е разделен на два лота на обща индикативна стойност около 305 млн. евро. Това стана ясно по време на работното посещение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в град Русе.
„С реализацията на проекта ще се възстановят параметрите на линията като целта е развитието й като товарен коридор между дунавското пристанище в Русе и черноморското във Варна“, каза министърът. По думите му, в момента линията е в лошо техническо състояние и не позволява високи скорости на движение.

В процес на подготовка по ОП „Транспорт“ е и още един проект в областта – изграждането на интермодален терминал в гр. Русе. По европейската програма са отпуснати близо 5 млн. лв. за предпроектни проучвания и другите съпътстващи дейности, като се обсъждат различни варианти за финансирането му. Друг важен проект за региона, по който също се работи, е и автомагистрала „Хемус“. За него ще бъде търсено финансиране след 2014 г.
На съвместна среща с бизнеса, местната власт и народни представители бе представена идеята за изграждане на градска железница, която да свърже индустриалната част на града с централната. Министър Папазов подкрепи идеята и посочи, че ако бъде осигурено финансиране за проекта, НКЖИ ще съдейства при реализирането му.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg