EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3000 дка свободни имоти за зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3000 дка свободни имоти за зеленчуци

mail11:24 | 27.02.2024прегледи 738 коментарикоментари 0


Пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения се проведе днес в Министерство на земеделието и храните (МЗХ), съобщиха от аграрното ведомство. Ресорният министър Кирил Вътев отбеляза, че е важно да се регламентира животновъдите да получават приоритетно и дългосрочно пасища от Държавния поземлен фонд (ДПФ), които са в близост до животновъдния им обект. 

По време на Консултативния съвет стана известно, че свободните имоти от ДПФ за стопанската 2024/2025 г., подходящи за производство на зеленчуци, са около 3000 дка на територията на цялата страна. Това са свободни земи от ДПФ, които са поливни и са подходящи за предоставяне за отглеждане на зеленчуци. За създаване на трайни насаждения от Областните дирекции "Земеделие" прогнозират, че са подходящи около 5600 дка. Това са обемите за земите от ДПФ с новите изменения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

На заседанието  се обсъдиха текстове от законопроекта за Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, свързани с разпределението на пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд (ДПФ) и Общинския поземлен фонд (ОПФ) на животновъди.

По-рано животновъди от Пиринския край отправиха покана до министерства и институции за обсъждане на агроекологичната интервенция "Традиционна паша". Отвореното писмо на животновъдите е изпратено до министрите на околната среда и водите и на земеделието, Комисията по земеделието, храните и горите и Комисията по околната среда и водите към Народното събрание. 

В писмото, изпратено от Яне Янев и подписано от десетки животновъди се посочва, че изготвените от МОСВ планове за паша в националните паркове не отчитат реални природосъобразни практики, които се постигат само чрез пашуване и налагат ограничения и забрани, които не са научно обосновани и аргументирани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg