EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

300 млн.евро губи Хайнекен от Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

300 млн.евро губи Хайнекен от Русия

mail11:35 | 29.08.2023прегледи 683 коментарикоментари 0


Нидерландската компания "Хайнекен" (Heineken) съобщи, че е завършила напускането си на Русия, като е продала местния си бизнес на руската "Арнест Груп" на символичната цена от едно евро, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Втората по големина пивоварна в света заяви още, че сделката е получила всички необходими одобрения, а загубите, които ще понесе вследствие от нея, вероятно ще възлизат на 300 милиона евро (324,8 млн. долара).

"Хайнекен" обяви намерението си да напусне Русия още през март 2022 г., малко след нахлуването на Русия в Украйна. Компанията призна, че процесът по напускане на руския пазар е отнел повече време от очакваното.

"Последните развития показват значителните предизвикателства, пред които са изправени големите производители при напускането си на Русия", посочи в изявление главният изпълнителен директор на "Хайнекен" Долф ван ден Бринк.

Много мултинационални компании решиха да напуснат Русия, след като Западът наложи безпрецедентни санкции на Москва, а Кремъл отвърна, като конфискува някои техни активи.

Руският президент Владимир Путин подписа през юли указ за поемане на контрола върху руския филиал на френския производител на кисело мляко "Данон" (Danone), както и на дела на датската "Карлсберг" (Carlsberg) в местна пивоварна.

Белгийският производител на алкохол "Анхойзер-Буш ИнБев" (Anheuser-Busch InBev) също заяви, че планира да напусне съвместното си предприятие в Русия с турската "Ефес" (Efes).

"Хайнекен" разполага със седем производствени обекта в Русия, в които работят общо 1800 служители. Те ще получат гаранции за работните си места за следващите три години.

Компанията премахна своята марка "Хайнекен" от руския пазар през миналата година, а производството на марката "Амстел" (Amstel) трябва да бъде преустановено до шест месеца.

Основният бизнес на "Арнест Груп" е свързан с опаковане на консервни кутии, както и с продажбата на козметика и домакински стоки. Компанията е и най-големият производител на аерозоли в Русия.

"Хайнекен" заяви, че сделката ще има незначително въздействие върху перспективите й за цялата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037