EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

300 млн. лв. за намаляване на биоотпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

300 млн. лв. за намаляване на биоотпадъци

mail09:20 | 30.07.2010прегледи 746 коментарикоментари 0


Министърът на околната среда и водите Нона Караджова утвърди Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградими отпадъци, предназначени за депониране, съобщи Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.
Документът е в сила от датата на утвърждаването му - 28 юли 2010 г. Разработването му е задължение на всяка страна членка на Европейския съюз /ЕС/, според европейската директива за депониране на отпадъците. Целта е да се осигури поетапно намаляване на количеството на биоразградими битови отпадъци, подлежащи на депониране за периода до 2020 г.
Националният план предвижда разделното събиране на подходящите за компостиране биоразградими битови отпадъци да се осъществява от общините. Предвидено е във всички общини на територията на страната да бъдат изградени открити площадки за компостиране на отпадъци от обществени паркове и градини.
Общият размер на средствата, необходими за изграждане на инфраструктурата и постигане на всички заложени цели, е около 300 милиона лева. Очакваните източници на финансиране са оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/, Държавният бюджет, общинските бюджети и публично-частно партньорство.
Стойността на компостиращите съоръжения за 25-те депа в процес на изграждане по ОПОС е заложена в програмите за финансиране за общините Бургас, Добрич, Провадия, Велико Търново, Плевен, Видин, Враца, Стара Загора, Варна, Кочериново, Кърджали, Пазарджик, Перник, Ямбол, Монтана, Шумен, Хасково, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София, Пловдив, Габрово, Костенец, Костинброд, Левски и Луковит.
Изграждането на компостиращи съоръжения е предвидено и за вече изградените 30 регионални депа, като финансирането на съоръженията може да става под формата на субсидии от бюджета.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg