EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% са истинските млечни продукти на пазара?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% са истинските млечни продукти на пазара?

mail11:45 | 10.06.2010прегледи 1725 коментарикоментари 0


По неофициални данни не повече от 20-30% общо са истинските млечни продукти на българския пазар. Затова  е изключително важно да бъде въведен БДС, каза  председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров за телевизия Pro.bg.
Според него това, че неговата частна фирма държи патента на "лактобацилус булгарикус", не би довело до никакви проблеми: „И БДС може да бъде приет и да се ползват тези наименования, с едно условие – всички фирми и предприятия да работят по рецептурата, записана в този стандарт”. Той е категоричен, че потребителите не трябва да бъдат подвеждани с името.
„Потребителят трябва да бъде улеснен. Преди повече от 4 години млекопроизводителите сме предложили да има БДС. Държавата не си е свършила работата, като не е въвела още стандартите”, обясни Димитър Зоров.
Това, че голяма част от т.нар. „млечни продукти” съдържат растителни съставки, това не ги прави забранени, допълни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.
"Това обаче трябва да бъде отбелязано с етикет. Не може да се слага етикет за мляко, ако продуктът не е от животински произход – такива са правилата на ЕС. Например, вече не се казва „соево мляко”, а „соева напитка”. Не трябва хората да бъдат подвеждани, трябва да се разграничават продуктите и да не да се използва думата „мляко”, ако в продукта няма мляко. Сиренето с растителни добавки може да се нарича „соев деликатес”, например. Ако са истински, защо да не се наричат „сирене”, „кашкавал” или „кисело мляко”? Това няма нищо общо с нашия патент", обясни Димитър Зоров.


Тагове: мляко, марка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg