EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% ръст на цената на хляба в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% ръст на цената на хляба в Гърция

mail09:20 | 23.08.2010прегледи 883 коментарикоментари 0


Комисията по конкуренцията в Гърция започва  проверки на хлебопроизводители, мелничари и търговци заради закононарушения и спекулации с цените на хляба и хлебните изделия на местния пазар, съобщава в. "Вима". Хлебопроизводители в южната ни съседка преди дни обявиха, че  хлябът ще поскъпне заради колебания в цените на зърнените храни на международните пазари. Спекулациите са породени най-вече от наложеното от Русия ембарго върху износа на жито.   
Намеренията на хлебопроизводителите предизвикаха протести, на които бяха издигнати искания да бъде разбит "хлебният картел" в страната, да се забрани покачването на цените и да се премахнат високите данъци върху храните. Правителството обеща да започне проверки и да санкционира търговците на брашно, ако се установи, че пазарът е манипулиран.
Гръцкото министерство на икономиката увери, че от времето на "хранителната криза" през 2007 г. и  2008 г. цените на различните видове брашно в страната не са били
променяни и че контактите с хлебопроизводители  и търговци ще продължат, за да бъдат предотвратени спекулативни явления на пазара. От няколко дни насам обаче търговците на брашно покачиха цените на хляба с 25-30 на сто, въпреки че зърното е било купено на ниска цена. От бранша коментират, че гръцкият пазар има достатъчно запаси от пшеница до началото на следващата година. 
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg