EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30 млн.евро за нов ел. автомобил отпуска ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 млн.евро за нов ел. автомобил отпуска ЕС

mail11:20 | 21.07.2010прегледи 956 коментарикоментари 0


Автомобили, които се движат само на ток, виртуални фабрики, където продуктите се тестват преди да са произведени,  енергоефективни сгради и интернет на бъдещето, са темите на конкурсите, които бяха обявени от най-големия финансов инструмент на Европейския съюз за научни изследвания и технологично развитие Седма рамкова програма (тема ИКТ). Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията организира национален информационен ден за представяне на работната програма на конкурсите.
През 2010 година български научноизследователски организации и високотехнологични компании привлякоха два пъти повече финансиране по Седма рамкова програма, отколкото през 2009 година. Средствата за българските участници в договорените проекти са 3,2 млн. евро през 2010 година.
Основната част от темите на конкурсите, които бяха обявени днес, са предложени от европейската индустрия и са част от плана за икономическо възстановяване на Европа. Създаването на европейски автомобил, който работи само с електрическа енергия и за разлика от разпространените в момента хибриди няма ограничения в обхвата на каране, ще се финансира първоначално с 30 милиона евро. През следващата година по Седма рамкова програма ще бъде обявен втори конкурс по темата за още 30 милиона евро. Участниците в разработката трябва да предложат начини за съхранение на енергия и мощност, които да гарантират енергийната ефективност на бъдещата зелена кола, системи за климатизация, светлини, контрол на сигурността.
Конкурсът „Цифрови фабрики” ще осигури финансиране в размер на 35 милиона евро за проекти, които трябва подобрят управлението на доставките. Другият подобен конкурс – „Виртуални фабрики” ще осигури 45 милиона евро за проекти за тестване на продукти преди тяхното производство и разпространение на пазара. Целта е да се намалят грешките при проектирането и разходите за производство.
20 милиона евро е бюджетът на темата „Информационни и комуникационни технологии за енергийна ефективност”. Целта е да се осигури партньорство между технологични, строителни, енергийни фирми и публичните власти. Ще бъдат финансирани системи за контрол и управление на консумацията на енергия в обществени сгради и пространства .
Темата „Бъдещ интернет” цели създаване на интегрирана платформа, поддържаща интелигентни интернет приложения за по-ефективно управление на секторите здравеопазване, транспорт, енергетика и всички останали сфери, свързани с предоставяне на услуги.
Бюджетът на Седма рамкова програма за проекти, свързани с информационни технологии и съобщенията, за периода 2011-2012 година е 2,4 милиарда евро. Общият индикативен бюджет на обявените днес конкурси е 234 млн. евро.
Предложения за кандидатстване в обявените днес конкурси, се подават до 2 декември. Класирането се очаква в началото на 2011 година. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg