EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30 км ограда на границата ни с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 км ограда на границата ни с Турция

mail11:15 | 17.10.2013прегледи 910 коментарикоментари 0


Правителството разреши издигането на 30-километрова преграда по границата ни с Турция, в района на Елхово. Преградата ще представлява мрежа с височина 3 метра, обясни заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов след заседание на кабинета, съобщиха медиите.
Целта не е спиране на потока от бежанци, а засилване на нивото на охрана на границата. Маринов съобщи още, че в понеделник ще се състои извънредно заседание на правителството, на което ще се обсъди отпускането на близо 27 милиона лева за справяне с бежанския поток. Разходите са разчетени до края на годината.
Поставянето на мрежа по границата ни с Турция ще струва около 5 млн. лева, обясни Маринов, но не уточни кога ще се случи това.
„Тези заграждения нямат идея да връщат бежанците, тъй като ние сме против политиката на връщане. Идеята на тези заграждения или технически прегради е за повишаване нивото на охрана на българската граница и целта е лицата, които искат да минават през зелена граница, да се пренасочват към Свиленград, където е възможно в дълбочина на 3-4 километра да ги виждаме. Ние разполагаме с необходимата техника, имаме възможност да уведомяваме турските колеги, които да ги задържат", допълни Маринов.
Сумата за поставянето на преградите е включена в търсените допълнителни 27 млн. лева, които ще бъдат разпределени между всички ведомства, ангажирани с грижата за бежанците.
Все още не е ясно колко средства ще бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Българското министерство на вътрешните работи предложи на правителството да бъде изградена стена по турско-българската граница с цел предотвратяване на навлизането на нелегални имигранти от Турция, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк. В писмено съобщение от министерството се посочва, че като реакция на нарастващото икономическо и социално напрежение по повод бежанската вълна в страната, идеята е в района на Елхово да се изгради висока три метра стена с дължина 30 километра от общо дългата 274 километра турско-българска граница. В обосновката се подчертава, че сегашната физическа и радарна охрана на района е затруднена и поради това оттам преминават 85% от нелегалните имигранти и точно там се залавят 99% от всички нарушители на държавната граница. Целта е да се осигури сто процентов контрол на цялата гранична зона и да не се допусне нарастване до 11 хиляди на броя на сирийските бежанци към края на годината от сегашните около 6 300 души, потърсили убежище в България, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.
 източник:агенция Фокус, в.Сега, CNN Turk


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990