EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30 000 безработни, но образовани в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 000 безработни, но образовани в София

mail07:00 | 05.12.2013прегледи 1289 коментарикоментари 0


Около 30 000 са безработните образовани млади хора на възраст между 19 и 35 години в София без студентите, става ясно от изследване, представено от Българска аутсорсинг асоциация (БАА). Половината от всичките 341 000 души със средно и по-високо образование в споменатата възрастова граница и живеещи в столицата владеят поне един език, като преобладаващо (около 70%) това е английски., 75 000 млади хора знаят два чужди езика, а 18 000 - повече от два. /б.р. това е на база на самооценка на ниво на познание на езика, което не е потвърдено от съответните лицензирани тестове/.
Въз основа на данните от проучването, Българска аутсорсинг асоциация счита, че около 88 000 младежи в София са с подходящи умения за работа в аутсорсинг индустрията и броят на заетите в нея може да нарастне 4 пъти в рамките на 3-4 години. В подкрепа на това е и изводът, че 57,5% от младите хора не работят по специалността придобита по време на образованието им, както сочи изследването.
„Развитието на аутсорсинг индустрията е приоритетно за икономиката ни и сериозна алтернатива за намаляване на младежката безработица не само в София, но и в страната ни като цяло.”, коментира Стефан Бумов, председател на БАА.
За да стимулира младите хора да избират аутсорсинг компаниите за старт на своето професионално и кариерно развитие, от Асоциацията планират множество инициативи за популяризиране на възможностите, които индустрията предлага, както и да продължат да подпомагат университетите в страната в адаптирането на учебните програми с оглед придобиването и развитието на качества, умения и знания, които да подготвят студентите за работа в аутсорсинг компаниите.

Високият процент на младежи владеещи чужди езици е един от основните фактори, които правят аутсорсинг индустрията в България изключително привлекателна за чуждестранни инвестиции в сектора. В тази връзка БАА ще предостави на държавата данните от изследването, така че заинтересованите институции да ги използват при маркетирането на страната пред евентуални инвеститори в чужбина.
От Асоциацията обявиха също, че предстои аналогични проучвания да бъдат направени в Пловдив и Велико Търново, за да се допълва информацията относно наличието на кадрови потенциал за аутсорсинг индустрията в страната ни.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162