EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 проекта в автомобило строенето за +50 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 проекта в автомобило строенето за +50 млн. лв.

mail10:03 | 12.10.2017прегледи 19971 коментарикоментари 0


От началото на годината Българската агенция за инвестиции е сертифицирала 3 проекта в автомобилостроенето  на стойност над  50 млн. лв. с потенциал да се разкрият над 3000 нови работни места. В момента БАИ работи по 3 нови проекта, които са с приблизително същите параметри. Това заяви Стамен Янев, Изпълнителен директор на БАИ, по време на национална среща на фирмите от автомобилния бранш.

Автомобилната индустрия е основен работодател за Европейския съюз. Същевременно тя има важен мултиплициращ ефект за икономиката, когато говорим за автомобилния сектор вече спокойно можем да кажем, че той минава и през България. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Българската икономика е направила качествен скок по отношение на преструктурирането и на автомобилния сектор за преработващата промишленост. Този скок започна преди 10-15 г. за периода 2004-2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани дванадесет проекта с общ размер на инвестициите 655 млн. лева, което е довело до разкриването на 7 130 работни места", каза още той. И поясни, че само тази година сме дали старт на инвестиции за 70 млн. лв. „Очакват се приток на още 50 млн. лв. инвестиции, които вече са заявени. Освен това, ако са позитивни решенията за избор на инвестиционна дестинация на мениджъри на големи компании решили да инвестират „на зелено" или да разширят бизнеса си в България се очакват около 350 млн. лв. нови инвестиции", подчерта Борисов.

Машиностроенето се развива успешно в страната, като броя на заетите е 600 000 души, което също е предпоставка през следващите години да привлечем сериозен производител на автомобили в България.

"Интересна тенденция се забелязва сред 50% от лидерите на мултинационални  компании, които смятат, че основните фактори за развити на индустрията ще бъдат електрифициране на автомобила и преместването на  съсредоточените производители на автомобилни компоненти на Изток към Индия", допълни още Стамен Янев.

Срещата бе организирана от Аутомотив клъстер България и се проведе под патронажа на Росен Плевнелиев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg