EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 области за АЕЦ безопасност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 области за АЕЦ безопасност

mail16:30 | 07.06.2011прегледи 452 коментарикоментари 0


Международната общност ще работи в три области на ядрената безопасност. Това са засилване на международните механизми за гарантиране на ядрена безопасност (чрез актуализиране на съответните конвенции и прозрачност), развиване на международното сътрудничество, включително научно-техническия капацитет в сектора и подобряване на ядрената сигурност и безопасността на централите (стрес-тестове).
Това са принципите на предложения от Франция План за действие, обсъдени днес на министерската среща по въпросите на ядрената сигурност в Париж, в която участва и българският мнистър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщи пресцентърът на МИЕТ. Форумът се организира от френското председателство на Г-8 и Г-20 съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и цели разработване на механизми за по-добро управление на кризисни ситуации и създаване на актуализирани и обективни общи критерии за ядрена безопасност. Темата събра във френската столица представители на над 30 държави, сред които министри от България, Франция, Белгия, Унгария, Люксембург и други, представители на националните регулаторни органи, на ЕС и международни организации в сферата на ядрената енергетика.
Трайчо Трайков подчерта, че България е надежден партньор в ядрената сигурност и подкрепя приемането на единно законодателство в ЕС с високи стандарти за безопасност и радиационна защита. Според него мерките в сектора трябва да се прилагат както от страните членки на ЕС, така и от съседни държави. Страната ни има повече от 40-годишен опит в експлоатацията на ядрени съоръжения, затвори реактори и предприе интензивна програма за модернизация на 15-годишните 5-и и 6-и блок. Освен това българската централа в Козлодуй е преминала през безпрецедентен брой партньорски проверки - повече от 35 през последните 20 години, подчерта Трайков. Той предложи сътрудничество и споделяне на българския опит в прилагането на правилата за сигурност и безопасна експлоатация на ядрени съоръжения, включително и при извеждането от експлоатация. В рамките на форума министър Трайков разговаря с франската министърка на екологията, устойчивото развитие, транспорта и жилищното строителство Натали Косюско-Моризе. Двамата обсъдиха ролята на ядрената енергетика в политиките за ограничаване на вредните за околната среда емисии от енергийния сектор. Срещата на енергийните министри в Париж подготвя приемането на План за действие за предприемане на спешни мерки за повишаване на стандартите за ядрена безопасност, предложен от френското председателство на Г-8. Планът ще бъде разгледан на министерска конференция по ядрена безопасност на 20-24 юни във Виена. Тогава се очаква да бъдат приети и критерии за безопасност за нови ядрени мощности.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046