EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 млрд.лв. неустойка заради американските ТЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млрд.лв. неустойка заради американските ТЕЦ

mail06:40 | 19.06.2017прегледи 2420 коментарикоментари 0


Развалянето на договорите с американските централи "Ей И ЕС Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3" ще струва към 3 млрд. лева, каза по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя каза още, че се води процедура от Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия за неправомерна държавна помощ за двете централи, която е отворена след сигнал на предишната ДКЕВР и която все още не е приключила. Дирекцията е провела работна среща с представители на БЕХ, НЕК, Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, като и адвокатите на България, на която българската страна е предоставила исканата информация и обяснения по тази процедура.
   Министерството на финансите е наело две международни адвокатски кантори, едни от добрите и най-престижните, по думите на министъра, които да предоставят на държавата консултация във връзка с преуреждане на отношенията с "Ей И ЕС Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3" по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия с тези дружества.
   Министър Петкова припомни, че едно от първите действия на предишния кабинет "Борисов" е било да се започнат преговори с двете американски компании, собственици на централите, в резултат на което е постигнато намаляване на цената за разполагаемост. Договорите не предвиждат опции за намаляване на цените, подчерта тя.
   По думите на енергийния министър би било добре загриженост да е била проявена преди 10-15 година, когато са сключвани договорите и допълненията към тях. Тя припомни "за особен залог на вземания" (с него са заложени сметките за ток на всички българи).
  Двете американски централи са основна базова мощност и без тях електроенергийната система не може да функционира, особено през тежките зимни месеци, каквито имахме и тази година, припомни Теменужка Петкова.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg