EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 млн. евро загуби за България от гръцките блокади - досега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млн. евро загуби за България от гръцките блокади - досега

mail10:09 | 20.01.2010прегледи 700 коментарикоментари 0


На около 3 млн. евро възлизат загубите за България вследствие на блокадите на българо-гръцката граница от протестиращите гръцки земеделци. Това каза в Народното събрание министъра на транспорта, информационните технологии и туризма Александър Цветков, цитиран от агенция „Фокус”.
По изчисления на сформирания кризисен щаб към МТИТС това са общите загуби на българските автомобилни превозвачи, земеделци и туризма. Цветков обясни, че от министерството два пъти са изпращали писма до гръцката страна с молба за осигуряване на поне един коридор за преминаване на автомобили през границата.
На 19 януари в БДЖ е била създадена извънредна ситуация за движение на товари, напомни Цветков. Железопътните гари, които могат да се използват за превоз на стоки и товари са Варна, Благоевград и Кулата. Тази извънредна мярка започна да дава резултат, каза транспортния министър.
Стокообменът между България с Гърция възлиза на 12 % от общия за страната ни, коментира в Народното събрание министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му  през януари 2009 г. земеделската продукция от България за Гърция е бил на стойност 44 млн. евро, а от Гърция за България - 36 млн. евро. Гърция е най-важният търговски партньор на България, заяви още министърът. По думите му блокадата може да продължи много дълго.
Министър Найденов обясни, че още в началото на проблема веднага е поискал среща с гръцкия министър на земеделието за повече информация. Гръцките фермери пък с писмо са се обърнали към българските фермери с искане да ги подкрепят.
По данни на гръцкия министър на земеделието до средата на седмицата – сряда, четвъртък – се очаква да има развитие на въпроса. До момента няма друга информация.
Найденов е провел и среща с румънския министър на земеделието.
На 19 януари двамата земеделски министри изпратиха писмо до Европейската комисия, с което настояват да се спазва свободното движение на хора и стоки, както и да се предприемат съответните процедури спрямо Гърция.
Същият ден пред журналисти българският министър - председател Бойко Борисов заяви, че е „поискал 10 млн. евро компенсация”, като уточни, че сумата ще нараства, ако блокадата продължава.

На специално създадена гореща линия пострадали фирми заради блокадата на гръцката граница ще могат да подават сигнали. Телефонът е 985 11 858, e-mail: pkmihaylova@ mzh.government.bg, съобщиха от МЗХ.
Експертите ще приемат информация за реализирани загуби от компаниите. Министерство на земеделието и храните ще отговаря за събиране на данни от фирми, които не са осъществили търговски контакти на храни, напитки, земеделска продукция, дървесина, животни и селскостопанска техника.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165