EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

3 млн. безработни очаква Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млн. безработни очаква Германия

mail06:35 | 29.04.2020прегледи 9485 коментарикоментари 0


Германската безработица се очаква да нарасне с около 520 000 и да надхвърли 3 милиона през следващите месеци, тъй като пандемията от коронавирус оказва натиск върху икономиката и повече хора остават без работа, заяви Нюрнбергският институт за трудов пазар и професионални изследвания IAB. Според немският институт средно 2,5 милиона германски трудещи се ще попаднат през настоящата година в държавната схема за "съкратено работно време".

За сравнение, предишният рекорден брой на служители, попаднали в схемата за "съкратено работно време" беше 1,44 милиона през май 2009 г., когато все още беше в сила глобалната финансова и икономическа криза. Според оценките на други немски институти, в пикови моменти броят на работниците на съкратено работно време може да нарасне до няколко милиона души.

Проучване на фондация "Ханс Бьоклер" пък определи, че през първата половина на април цели 4 милиона германци вече са били на съкратено работно време. Първите официални данни за германския пазар на труда и за нивото на безработица през април ще бъдат оповестени от Федералната агенция по заетостта в края на месеца (на 30 април).

В изследователският документ на IAB институтът очаква икономическото производство на Германия да се свие с 8,4% през 2020 г. в резултат на вирусната пандемия, което би представлявало най-лошата рецесия след Втората световна война. Само в рамките на второто тримесечие реалният брутен вътрешен продукт ще спадне с цели 14,6%, прогнозира IAB.

"Икономиката е подложена на огромен натиск поради строгите ограничителни мерки заради коронавируса, спада в световната икономика и високото ниво на несигурност“, отбеляза икономистът от IAB Енцо Вебер, съавтор на доклада. Според основният сценарий на IAB немската икономика до голям степен ще се рестартира отново до края на годината. Не може обаче да се изключва, че настоящата рецесия ще се превърне в глобална системна криза. Това би довело до огромни и дълготрайни щети в реалната и финансовата икономика.БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg