EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

3 дни среден престой в зимните курорти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 дни среден престой в зимните курорти

mail10:03 | 12.04.2018прегледи 3655 коментарикоментари 0


Зимният туристически сезон завършва с повишаване на заетостта и ръст на цените за туристически услуги с около 15%. Забавеният старт на активния сезон, заради по-топлото време в края на 2017, не успя да повлияе негативно на туристическите резервации и дори общият им брой надвишава стойностите от предходната година. Основният обем туристи остават чуждестранните, посочват от Green Life Resorts в края на ваканционния период.

Най-отчетлив ръст на активността е наблюдаван през януари, когато благодарение на по-студеното време и обилните снеговалежи, условията за зимни спортове се подобриха. Покачването на цените през този сезон се дължи на подобряване качеството на услугите в хотелските комплекси.

Средният престой на туристите в зимните ни курорти е 3 дни. Българите обикновено се съобразяват с ученическите ваканции, когато планират почивката си. Често обаче „отскачат“ и само за уикенда. В тези случаи запазват ваканцията си относително късно. Чужденците остават средно между 5 и 7 дни, като планират почивката си дългосрочно и правят ранни резервации. Немалка част от българите предпочитат няколко, но по-кратки ваканции, отколкото една дълга зимна почивка в рамките на годината.

Семействата с деца и групи с по-млади хора продължават да бъдат основните клиенти на зимния туристически пазар. В Банско най-много туристи има от Гърция, Румъния, България. Посещения има и от граждани на Сърбия, Турция, Македония и Великобритания. В Пампорово профилът на клиентите е по-различен, като възрастовата граница е малко по-висока. Основните посетители са от България, Турция, Молдова, Румъния, Русия и Македония.

От компанията очакват силен летен сезон с оглед на ръста на ранните записвания с 12%. Важен фактор за растящия пазар е навлизането на нискобюджетни компании с редовни полети до летище Бургас от март до октомври. Покачване от почти 20% има и при онлайн резервациите, като този канал остава предпочитан предимно за късни записвания или най-рано до 40 дни преди датата на пристигане.

Профилът на туристите през предстоящия сезон леко се променя. Българите заемат основен дял от почиващите в морските ни курорти – над 65%. Лек спад се наблюдава при рускоговорящите граждани, въпреки ръста им през 2017 г. Като причина, от компанията посочват възвърналия се интерес към дестинациите Турция, Египет, Тунис и Мароко, заради ексклузивните оферти и сравнително по-спокойната геополитическа обстановка. Ръст на запитванията има от страна на чешкия и словашкия пазар, но обемът на туристите, все още е относително малък.

Прогнозите са за покачване на цените на услугите в летните курорти с близо 10%. Поскъпването е в отговор на повишените изисквания на туристите. Все повече се търсят продукти с добавена стойност, като например осигурен паркинг, безплатна анимация за децата, използване на безплатни спортни съоръжения. Семействата с деца най-често се възползват от възможностите за летни езикови програми по време на престоя си.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4129