EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 бг иновационни хъба в европроект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 бг иновационни хъба в европроект

mail13:04 | 21.02.2018прегледи 8326 коментарикоментари 0


България ще участва с три иновационни хъба в рамките на проекта на Европейската комисия "Smart Factories in new EU Member States", съобщи БТА. Формалният старт на инициативата е бил даден в София от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, който е участвал в откриващата конференция по проекта, съобщиха от министерството.

В рамките на проекта одобрените дигитални иновационни хъбове ще се възползват безвъзмездно от професионалните услуги на "Прайсуотърхаус Купърс" и Европейската комисия. Основната цел е да се осигури по-голям достъп на малките и средните предприятия до експертно знание в областта на технологиите, инструменти за развитие и тестване на дигитални технологии, както и услуги, свързани с финанси и иновации. Близо 140 кандидата от Централна и Източна Европа са се състезавали да попаднат във финалния списък от 34 хъба по проекта.

По думите на Манолев България разполага с най-бързо развиващия се ИКТ сектор в Югоизточна Европа. Дейностите в областта на информационните технологии формират над 30 на сто от производството и над 40 на сто от добавената стойност в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", а дейността Информационни услуги формира около 5 на сто от производството и 6 на сто от добавената стойност в сектора, е станало известно от неговото изказване.

"Средният брой на заетите в областта на информационните технологии за периода януари-септември 2017 г. е над 51 хил. души и нараства със 7 на сто спрямо предходната година", е допълнил Александър Манолев. Той е цитирал и данни, според които заетите в сектора растат средно с 9 на сто на година, което показва и устойчив ръст.

Икономическият заместник-министър е посочил част от предимствата, които страната ни има в областта на ИКТ и е акцентирал на важността на комплексни инициативи като "Индустрия 4.0" за насърчаване на процеса на дигитализация. "Тя трябва да обхване колкото се може повече сектори на икономиката, а ключът към всяка цифрова трансформация са хората, които ще трябва да я осъществят", е допълнил още Александър Манолев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg