EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 000 туристи в „Албена” за Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 000 туристи в „Албена” за Великден

mail09:57 | 31.03.2010прегледи 988 коментарикоментари 0


Курортът "Албена" очаква около 3 000 туристи да се настанят  в шест хотелски бази за Великден, като 90 на сто от гостите и тази пролет идват от Румъния, заяви пред БТА заместник-директорът по маркетинг и продажби Йовка Страшилова.
Заради икономическата криза и "подраняването" на  празника, който тази година идва още в началото на април, интересът към почивката е малко по-слаб.  Вероятно ваканционното селище  ще посрещне с 20  на сто по-малко туристи в сравнение с миналия Великден, когато за празника отвориха врати девет хотела.
Заради свитите семейни бюджети туристите не могат да си позволят по няколко ваканции през годината и приоритет за тях става лятната почивка, коментира Страшилова.
Мениджърите на "Албена" АД са констатирали тази тенденция и на  туристическата борса  в Букурещ през март.  Може сега по-малко съседи  да изберат  българското Черноморие,  но на лято очакваме до 10 на сто  ръст  в записванията на румънци в сравнение с миналия активен сезон. Тогава  този пазар реализира в "Албена"  195 000 нощувки, каза заместник-директорът  по маркетинг и продажби.
По думите на Страшилова курортът започва сезона с възможно най-атрактивните цени. Още за Великден важи офертата за безплатна почивка  на две деца до 12-годишна възраст стига да отдъхват  заедно с  родителите си. Ако първите туристи  извадят късмет с  хубаво време, могат да се попекат на плажа, без да плащат за шезлонг и чадър. Бонусът ще важи и през лятото.
Курортът пуска за Великден икономична оферта за 40 лева на ден в тризвездния хотел "Добруджа". Туристът получава пълен пакет услуги  "All Inclusive", но ще бъде настанен в икономична стая.  Най-новият  хотел - "Фламинго гранд" - категория пет звезди, привлича празнуващи с офертата  "3 за 2". Първите туристи  резервират три нощувки, но плащат за две  при осигурен пълен пансион. Така отдихът през пролетта излиза между 95-129 лева за ден според стаята.
За Христос воскресе румънци и българи ще хапнат агнешко, козунак и ще се чукнат с писани яйца. Децата ще бъдат зарадвани за празника  с шоколадови  зайчета. Туристите ще могат да посетят Великденските служби  в катедралния храм във Варна, в църквите  в Балчик  и близкото село  Оброчище.
Около 50  на сто от базата в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик е заета по предварителни заявки, но очакваме в празничните дни  много гости от Румъния да дойдат с личните си автомобили, каза за БТА специалистът по културни дейности  в държавния  културен институт Жени Михайлова.  След високите приливни вълни през март, които изхвърлиха от морето каменни  късове, вече почти всичко в комплекса е почистено. 
Терасата  край  ресторант "Корона" и каменни пътеки в парка, които  бяха разбити, са поправени. Обновена е и вила "Тихото гнездо" - бившата резиденция на румънската кралица Мария,  в която е подредена музейна експозиция. Миксът от красива природа, паркова среда, история, мистерии  около личната съдба  на румънската  владетелка още в началото на пролетта  извива дълги опашки от туристи пред "Двореца".  Цените за
нощувка -  от  50  лева за двойна стая до 70 лева за апартамент,  във вилите "Сюита",  "Гутман", "Моара", "Избънда"  и други, са на равнището на миналата година, посочват от "Двореца". 
Голямото изкушение за туристите и на тазгодишния празник  ще бъде посещението във винарната на "Двореца".  Всеки  може да дегустира безплатно от селекцията, напътстван от професионален сомелиер, и да си купи бутилка вино със специален етикет  "Кралица Мария". Избата предлага  500 вида вина от всички географски райони на България, като бутилка  от масовите марки върви от 12 до 100 лева. 
Съседите  харесват модерните хотели по българското Черноморие, намират за много изгодни цените за почивка, но роптаят срещу лошата инфраструктура, особено ако пътуват с личните си автомобили, отбеляза пред БТА председателят на  Регионалната  асоциация на  хотелиерите и  ресторантьорите  Димитър Димитров. Наскоро браншовата  организация  е имала  среща с румънски  туроператори, за да очертаят проблемите преди старта на сезона. Партньорите ни, след  като бяха пътували  по обновената магистрала от Букурещ през Констанца  до румънско-българската граница, бяха  много разочаровани  от лошите пътища на наша територия, казва шефът  на асоциацията. 
В Балчик по празниците ще почиват около 200 ранни летовници, по данни  на общинската администрация.  Хотелите "Мистрал" и "Лотос " очакват най-много румънци.   По-малките  бази по Северното Черноморие също се включват в "битката"  за туристи, предлагайки им различни бонуси.  Собственици на хотели и ресторанти в Балчик и Кранево също като в курорта "Албена"  ще предлагат за Великден безплатни почивки за най-малките  деца.
Това  е  голям жест за бюджета на всяко младо семейство, смятат в браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg