EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 % по- висока вноска за пенсия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 % по- висока вноска за пенсия

mail16:30 | 05.10.2010прегледи 972 коментарикоментари 0


С три процента се вдига пенсионната вноска. Това обяви премиерът Борисов по време на извънредното заседание на Българския лекарски съюз, предаде News.bg.Преди с парите за здраве са се плащали пенсии, вече трябва да отиват само за здраве, мотивира се той. Представители на бизнеса реагираха остро на новината за вдигане пенсионната вноска.
Това е едно решение, което по-скоро би убило бизнеса, отколкото да реши проблемите на здравеопазването, заяви Васил Велев от АИКБ пред сградата на Министерски съвет по време на заседание на тристранката.
Основната тема на разговора до момента беше да се увеличи разходната част на бюджета на НЗОК с над половин милиард лева.
По думите му това би увеличило консолидирания бюджет. За да не се случи това, се предлага увеличение на пенсионната осигуровка с три процентни пункта от догодина.Той посочи, че за тази година бюджетът на НЗОК, е увеличен с над 400 млн. лв., а в бюджета. който се предлага за догодина има ръст от над 180 млн. лв.Такъв ръст няма в нито една друга система, добави Велев.
Той посочи, че от БЛС и от НЗОК не са обяснили как ще спрат течовете в системата и ще сложат край на злоупотребите.
Да се даде половин милиард лева за сметка на реалния бизнес, на икономика, която едва сега се възстановява, да вкараме тези пари в една не реформирана система, е едно необмислено решение, което трябва да бъде преценено, каза още той.
Нашата позиция категорично е, че не бива да се наливат половин милиард лева в система, в която има течове и не е реформирана от години.Според Велев подобни проблеми има и в други системи и едно такова решение сега ще доведе до лавинообразни искания и в други сектори.От своя страна, Евгени Душков от КНСБ беше категоричен: „Ние искаме парите, събрани от здравни вноски, да отиват само за здраве, а не да отиват във фискалния резерв и с тях да се оперира незнайно как."
Чухме, че тези пари са ползвани за покриване на дупката в пенсиите, добави Душков.
Днес се каза още, че глупостта на Дянков, която подведе правителството за намаляване на пенсионната вноска, доведе до този дефицит и до ползването на парите за здраве.Ние искаме да се върне вноската за пенсия, тоест да се увеличи и за сметка на това да няма увеличение на стажа и на възрастта за пенсиониране, добави Душков.По думите му премиерът е изразил подкрепата си за това предложение. Не е съгласен обаче финансовият министър Дянков. Очаква се споразумение да бъде подписано по-късно днес.
Междувременно Бойко Борисов освободи като член на Надзорния съвет на здравната каса зам. министъра на финансите Владислав Горанов.По време на извънредното заседание на лекарите поискаха „главата" на Горанов.
Премиерът реагира мигновено и обяви, че той ще бъде освободен от надзора на НЗОК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg