EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

298 жертви на падналия над Украйна самолет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

298 жертви на падналия над Украйна самолет

mail09:20 | 18.07.2014прегледи 1744 коментарикоментари 0


Общо 298 души са били на борда на самолета на Малайзийските авиолинии, който вчера се разби над Източна Украйна, в район, където се водят сражения между украински правителствени сили и проруски отцепници.

154 от загиналите са холандски граждани. Сред жертвите са и 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия (включително 15-членният екипаж), 11 индонезийци, както и французи, белгийци, британци, германци и филипинци. Не е потвърдена националността на 47 от загиналите.

Пътнически самолет Боинг-777 на малайзийските авиолинии падна на територията на Украйна на 60 км от руската граница, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в авиодиспечерските кръгове.

Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур. Според предварителни информации авиолайнерът се е намирал на височина околo 10 000 метра, а преди да навлезе във въздушното пространство на Русия, е започнал да се снижава.

По-късно е бил открит горящ на земята на украинска територия.

Двете страни в украинския конфликт взаимно се обвиняват за свалянето на самолета. Опълчението в Източна Украйна заяви, че няма на въоръжение зенитни комплекси "Бук". Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко съобщи за прихванати от украинското разузнаване телефонни разговори между служители на руското военно разузнаване, в които се признава, че сепаратистите са свалили пътнически самолет.

По информация на руското министерство на отбраната в района на катастрофата на малайзийския самолет се намират подразделения на въоръжените сили на Украйна, които са въоръжени със зенитни комплекси от типа Бук-М1. Освен това в небето над Донецка област постоянно има бойни самолети на украинските военновъздушните сили, оборудвани с различни типове ракети, казаха в руското министерство. Оттам допълват, че средствата за противовъздушна отбрана на Русия в граничните с Украйна райони вчера не са работили.

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването разпореди въздушното пространство над Украйна да бъде затворено за граждански полети.

Турската национална въздухоплавателна компания Turkish Airlines преустановява полетите си над Украйна във връзка със сваления малазийски пътнически самолет. Това заяви медийният съветник на компанията Али Генч. "Тъй като обстановката е много напрегната, докато ситуацията се изясни, бе взето решение да бъдат прекратени полетите на нашите самолети над Украйна" , заяви той. Когато започна руско-украинският конфликт, бе затворено въздушното пространство над Крим. Но до свалянето на малазийския самолет Турските авиолинии не бяха отменяли отменяли полетите си над Украйна. Не се съобщава докога турските авиолинии няма да летят над Украйна. След катастрофата няколко големи авиопревозвачи от Европа, включително Lufthansa, Air France, British Airways, Аерофлот, Alitalia, решиха да спрат полетите си през въздушното пространство над Източна Украйна. Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол) нареди въздушното пространство над Украйна да бъде затворено за граждански полети.
 

Източник: БНР, БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg