EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

29% спад на БВП на Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

29% спад на БВП на Украйна

mail07:35 | 19.04.2023прегледи 708 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт на Украйна през 2022 г. е спаднал с 29,1 на сто, сочат официални данни на украинската статистика, като не се посочват конкретни причини за спада, но според правителството това е руската инвазия, довела до загуба на територии и сериозни щети в промишлеността.

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път поиска от западните институции изземването на замразените руски активи и използването им за възстановяването на опустошената от войната Украйна, предаде ДПА. Той отправи това си искане във видеообръщение в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Русия трябва да плати пълната цена за агресията си", каза Зеленски и призова активите на Руската централна банка, замразени в чужбина, да бъдат насочени към възстановяването на Украйна. "Трябва да се изработи конкретен механизъм, по силата на който тези средства да бъдат използвани, за да се компенсират щетите, нанесени ни от Русия," заяви президентът на Украйна.

През март Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство изчислиха, че за възстановяването на Украйна ще са необходими поне 411 милиарда долара за десетилетие напред. Само през тази година Киев се нуждае спешно от 14 милиарда долара.

Пред изземването на замразените руските активи стоят правни, практически и политически пречки, посочва ДПА. Москва се заканва да предприеме контрамерки, ако средствата й бъдат отнети.

В рамките на същата среща американският финансов министър Джанет Йелън призова света да помогне на Украйна да се справи с финансовите си нужди в условията на продължаваща война. "Подкрепата за Украйна е колективно дело", заяви Йелън, цитирана от Ройтерс. "Подкрепяме усилията на нашите съюзници и партньори и ги призоваваме да продължат да помагат", каза тя.

Същевременно Световната банка съобщи, че отпуска 200 милиона долара за възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, а още 300 милиона долара ще бъдат осигурени от други страни.
Траншът от СБ ще бъде използван за спешни ремонти на критично оборудване като трансформатори, подстанции, мобилни отоплителни тела и други. Досега банката е събрала над 23 милиарда долара спешно финансиране за Украйна, като 20 милиарда от тях са отпуснати в рамките на различни проекти.

По оценки на Световната банка енергийната инфраструктура на атакуваната страна е понесла щети за 11 милиарда долара през миналата година, като се явява секторът, който се нуждае най-много и най-спешно от извънредни помощи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg