EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

28 % спад на цените на имотите във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

28 % спад на цените на имотите във Варна

mail14:30 | 16.02.2010прегледи 763 коментарикоментари 0


Цените на недвижимите имоти в страната през миналата година са спаднали средно с 28 %, съобщи днес Димитринка Костадинчева, регионален директор на компания за недвижими имоти във Варна, цитирана от БТА.
Близо 30 % от осъществените сделки през миналата година в града са били за новопостроени апартаменти. В началото на тази година се наблюдава повишаване на интереса към панелните жилища, основно заради по-ниската им цена, коментира
Костадинчева.
По думите й повече от половината от осъществените сделки през 2009 г. са направени от купувачи, разполагащи с пари в брой. От всички клиенти на компанията едва 19 % са използвали ипотечен кредит, най-често около 20 000 евро.
Над 70 % от купувачите в София и Варна са склонни да дадат до 40 000 евро за жилище, посочи Костадинчева. Тя добави, че се увеличава броят на т.нар. двойни сделки - продажба на имот и покупка на друг. Очакванията на брокерите са, че делът на
тези покупко-продажби ще продължава да нараства и през тази година.
Сделките с къщи извън града през 2009 г. са повече, отколкото през 2008 г. и 2007 г. взети заедно, отбеляза Костадинчева. Купувачите са основно семейства на средна възраст със собствен бизнес, които разполагат с пари в брой.
През миналата година има увеличение на сделките с клиенти от Русия, които търсят ваканционни имоти. Очакванията на брокерите са, че броят на тези купувачи ще продължава да нараства.
От дружеството смятат, че пазарът на недвижими имоти в страната се е стабилизирал и не се очакват сериозни промени през предстоящите месеци.

цени, имоти, сделки, бизнес, продажби


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg