EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

274 малки ВЕИ фирми пред фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

274 малки ВЕИ фирми пред фалит

mail06:45 | 19.05.2016прегледи 3382 коментарикоментари 0


274 малки, български семейни фирми, инвестирали в изграждане на ВЕИ са пред фалит, твърдят те в отворено писмо. Фирмите изнемогват заради промяна в изкупната цена на произведената от тях електрическа енергия. Собствениците, които протестират, произвеждат електроенергия от ВЕИ централи предимно до 100 кWp инсталирана мощност. Според данни на КЕВР от 2015 г. общата им инсталирана мощност е 23,47 МWp, което представлява 0,08% от общото количество произведена  електроенергия за страната, а делът спрямо общото количество произведена енергия  от ВЕИ е 0,87%. В същото време те са 18% от броя на всички фотоволтаични централи в страната, разкрили са над 1800 работни места.

Защо протестират:

От приемане на §18 от ЗЕ през Юли 2015 г. ние идентифицирахме грешката на законодателя и направихме всичко по силите си да постигнем диалог и разбиране сред народни представители, членове на заинтересованите от нашия проблем комисии. След проведените от представители на засегнати производители разговори с отговорни лица от комисиите по енергийните въпроси, ние останахме с впечатлението, че законодателят е съгласен с нас, че е допусната грешка и тя следва да се коригира чрез промяна в нормативната база. Получихме подкрепа и разбиране и от Комисията по земеделие и храни, която изслуша на свое заседание представители на засегнатите производители; от Томислав Дончев и други косвено ангажирани с темата отговорни лица.

Въпреки разбирането на нашата безизходица, вече близо 10 месеца, няма никаква законова стъпка, няма внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката или какъвто и да е друг нормативен акт, който да внесе промяна в смисъла на §18. За тези 10 месеца ние вече сме изправени пред невъзможността да покриваме разходите си, вече има производители обявени в несъстоятелност, има и фирми, които са пред отнемане от банки на собствеността им. Имайки предвид, че кредитите, които са използвани за изграждане на централите са гарантирани основно с лично, семейно имущество, има вече семейства, които са пред отнемане на основни жилища и излизане на улицата, остават освен без препитание и без дом.

Ние фалираме. Не можем да изпълняваме ангажиментите си към ДФЗ. Държавата е застрашена от връщане на европейско съфинансиране по нашите проекти, може да се засегне и доброто изпълнение на новата ПРСР 2014-2020 г. поради неизпълнение на огромна част от бизнес-плановете в период на мониторинг. Не можем да плащаме дългосрочните си кредити, не можем да осигуряваме повече работни места, просто не можем да съществуваме повече. Не можем повече.

Настоящият протест е нашата последна форма да бъдем чути и да инициираме възможно най-бърза реакция от законодателя в посока промяна на §18 от Закона за енергетиката за възстановяване на справедливостта и спасяване на 274 малки, български семейни фирми от фалит.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg