EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2,70 лв. на км предлагат таксиметрови компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2,70 лв. на км предлагат таксиметрови компании

mail11:40 | 11.02.2011прегледи 1352 коментарикоментари 0


Въвежда се таван на цената на таксиметровите услуги в цялата страна, съобщи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков на брифинг в министерството. Това става факт след като Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за автомобилните превози. В следващите три месеца всички общини трябва да определят максимално допустимата цена за предоставянето на таксиметрова услуга на тяхната територия, обясни министърът. За да няма спекулации или неразбирателства, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е разработило методология, по която да се формира тази цена, каза още той. Предстои тя да бъде обсъдена и с представители на бранша, след което ще бъде предоставена на общините. Въвеждането на таван на цената на таксиметровите услуги няма да доведе до увеличаване на цената им, но ще предпази гражданите от измами, подчерта Александър Цветков.Обсъдихме възможността да въведем пожелателен стандарт за качеството на таксиметровите услуги, съобщи министърът. В следващите седмици заедно с таксиметровите компании ще разработим тези минимални изисквания. По този начин ще гарантираме на потребителите не само, че няма да бъдат лъгани и мамени, но и качеството на услугата, допълни той.Министър Александър Цветков подчерта, че с промените в Закона за автомобилните превози се дава възможност и за спирането на нелегалните превози и премахването на „сивия сектор” в автомобилния бранш. Контролните органи вече ще могат да свалят предните регистрационни номера на МПС, с което се извършва обществен превоз на пътници или товари, без да е лицензирано или регистрирано за това. До момента спирането от движение на МПС ставаше само до заплащане на глобата чрез отнемане на документите, но това не решава проблема, тъй като превозното средство може да продължава да се използва за незаконна дейност от друг водач.

Какъв е таксиметровият пазар в София

Между 1,15 и 2,70 лева се движат предложените пределни цени за таксиметров превоз на територията на София, става ясно от проучване на БТА. В сряда парламентът промени Закона за автомобилните превози, с което даде възможност общинските съвети да определят пределни цени на тарифата за таксиметров превоз, които ще могат да се актуализират минимум веднъж годишно. Столичната община, предвиждайки законовите промени, разпрати писма до таксиметровите компании, извършващи превози на територията й с искане за обратен отговор и предложение за пределна цена. До момента на питането на общината са отговорили общо четири компании, като това са най-големите таксиметрови оператори в столицата. Според последните данни от дирекция "Транспорт" на общината 5 600 са жълтите автомобили в София, които са заплатили таксата от 50 лева и са с редовно разрешително за извършването на таксиметров превоз през тази година. Всяко 8 от 10 таксита е в компания за организирани таксиметрови услуги, сочи статистиката.
В Столичната община са постъпили предложения от общо четири компании, като само една от фирмите е предложила пределна цена от 1,50 лв. на километър. Друга фирма е разделила пределните цени на две - за деня да е 1,15 лв. на километър, а за нощта - 1,35 лв. на километър.Третата компания предлага пределна цена от 2,71 лв. за километър таксиметров пробег, като разчетът й е върху средния годишен пробег на едно такси - 80 хиляди километра, от които 45 процента са платени (с клиент). Според същите сметки средният разход на автомобил е 9,77 л. на сто километра, а цената, която се сочи като параметър е цената на литър бензин. В разчета за предложената пределна цена са включени и разходите по заплати на двама водачи плюс допълнителните разходи, които има едно такси.
Четвъртата компания, която е върнала своя отговор на общината предлага пределната цена да е умножената по две цена на най-евтиното гориво. Фирмата обаче не е уточнила какво да се има предвид - газ или бензин. Твърде възможно обаче е това да е цената на килограм природен газ (метан), тъй като голяма част от таксиметровите автомобили го ползват като гориво, а средната му цена в момента в София е между 1,20 и 1,30 лв. за килограм. Разчети за пределната цена на километър таксиметров пробег прави и транспортното министерство, научи още БТА. Министерството е инициатор на промените с цел решаване на проблемите в предлаганите индивидуални таксиметрови услуги. Експертите там са пресметнали, че цената на километър пробег е някъде около 1,90 лв. В разчетите, на които е обоснована тази цена влизат разходите за нов автомобил - лизингови вноски на година, маркирането му, поставянето на таксиметровия апарат, регистрацията му в метрологичния контрол, поставянето на GPS.
Към тях се добавят и другите административни разходи, които има един таксиметров автомобил - технически преглед, разрешително, изпити на водача, регистрация в "Пътна полиция", застраховки, месечната такса за радиостанция и пътна книжка, както и данъкът за превозното средство.
Заложената брутна заплата за водача на такси е 1 000 лева, среднодневния пробег е 200 километра, от които 40 процента е празен пробег, а горивото, залегнало в калкулациите е бензин.
Потърсен за коментар на друга идея, която също засяга таксиметровите автомобили заместник-кметът на София Любомир Христов посочи, че засега общината не е обсъждала определянето на пределен брой на таксиметровите автомобили за града. Пазарът е този, който определя какъв ще е броят на таксиметровите автомобили, не смятам, че механичното определяне ще повлияе по някакъв начин на услугата в положителен план, каза той.
Христов потвърди, че до момента четири компании са предложили своите варианти за пределни цени на таксиметровата услуга. По думите му общината няма намерение да прави ново контролно звено след определянето на пределната тарифа. Санкцията от три хиляди лева за шофьорите, които карат с по-високи цени е достатъчно дисциплинираща, за да се налага и ние да ги контролираме, а освен това съществуващите в момента контролни звена - ИА "Автомобилна администрация" и "Пътна полиция" са достатъчни, посочи заместник-кметът. Според Христов след определянето на пределна цена за таксиметровия превоз основна роля при спазването й ще имат и гражданите, които ще са с основание за оплакване, ако някой ги вози за повече пари от определените за километър пробег.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045