EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

268 изследвания на НСИ през 2013 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

268 изследвания на НСИ през 2013 г.

mail16:15 | 21.02.2013прегледи 372 коментарикоментари 0


В плана за работата на Националния статистически институт за 2013 г. е включено провеждането и изпълнението на 268 изследвания и дейности. Те са в областта на демографската, социалната, макроикономическата, многоотрасловата и бизнес статистиката, статистиката на селското и горското стопанство, качество, ИКТ, статистическа инфраструктура. Планът включва и дейностите на други органи на статистиката – дирекциите „Национални здравни данни и електронно здравеопазване” към НЦОЗА, „Анализ, планиране и прогнозиране” към НОИ, „Интрастат” към Централното управление на НАП, „Мониторинг и оценка на околната среда” към МОСВ и на отделите „Регистри и статистика” в ГД „ГВА”, „Пристанища” в МТИТС и „Агростатистика” в МЗХ.

Сред изследванията и наблюденията, които ще бъдат направени, са за раждаемостта и смъртността, за заетостта и разходите за труд, детски градини, основно, средно и висше образование, издателска дейност, система на здравни сметки, доходи, разходи и потребление на домакинствата, краткосрочна статистика на жилищните сгради, интегрирана статистика на социалната защита, престъпления, обвиняеми и осъдени, БВП, нефинансови показатели за сектор „Държавно управление”, БНД по пазарни цени, индекси на потребителски стоки, дейност на нефинансовите предприятия, съставящи баланс, застрахователна и презастрахователна дейност, цени на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността, производство и доставка на енергийни продукти, товарен автомобилен транспорт, пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци у нас, търговия със стоки с трети страни, икономически сметки за селското стопанство, продукти на горското стопанство, дърводобива и услугите, свързани с него, наблюдение на потребителите, източници на емисии в атмосферата, характеристика на състоянието на регионите, научноизследователска и развойна дейност, пощенски услуги и др.
Правителството одобри и отчета за дейността на НСИ и за изпълнението на Националната статистическа програма за м. г. Те съдържат информация за извършените дейности по производство на статистическа информация в отделните тематични области. Представени са резултатите от разпространението на статистически продукти и услуги, осъщественото европейско и международно сътрудничество, както и ресурсното осигуряване на НСИ.
През 2012 г. НСИ е провел 229 изследвания, а органите на статистиката – 39. Успешно е внедрена нова онлайн информационна система „Краткосрочна бизнес статистика”. Направени са инвестиции в съвременни информационни и комуникационни технологии, позволяващи онлайн подаване на данни от отчетните единици и съкращаване на сроковете за производство и разпространение на статистическата информация. Постигнати са съществени резултати в намаляване на натовареността на респондентите чрез опростяване на въпросниците, в подобряване качеството на статистическата информация и усъвършенстване на нейното разпространение./Пресцентър МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg