EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

26 март избори, Герджиков премиер + МС. Първи гаф?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

26 март избори, Герджиков премиер + МС. Първи гаф?

mail10:10 | 25.01.2017прегледи 4557 коментарикоментари 0


Държавният глава подписа указ за произвеждането на парламентарни избори на 26 март 2017 г., съобщи Прессекретариатът на държавния глава. Със свой указ президентът Румен Радев разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г.
 Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март т.г.
 С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.


Огнян Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001 – 2005). Професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Владее немски и руски език.

Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. През 1993 – 1994 г. е заместник-ректор на Софийския университет.

Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института „Макс Планк“ и Търговската палата в Хамбург.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. На 4 февруари 2005 г. 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин той е свален предсрочно от длъжността. Председател на Народното събрание. Причина за това е „системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност“.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание.

През 2006 г. е удостоен с орден „Стара планина“ „за изключително големите му заслуги към Република България и по повод 60 години от рождението му“.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ето и проекто състава на служебния кабинет, според различни медии:

Министър-председател - проф. Огнян Герджиков Проф. Огнян Герджиков

Вицепремиер и министър на отбраната - ген. Стефан Янев

Вицепремиер и министър на здравеопазването - Илко Семерджиев

Министър на външните работи - Ради Найденов

Министър на икономиката - доц. Теодор Седларски Декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Министър на правосъдието - проф. Мария Славова

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Министър на труда и социалната политика - Гълъб Донев

Министър на вътрешните работи - Пламен Узунов

Министър на транспорта - Христо Алексиев, бил заместник генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“.

 Министър на енергетиката - Николай Павлов, Досега е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД.

Министър на земеделието – доц. Христо Бозуков

Министър на еврофондовете - Малина Крумова *

Министър на културата - Рашко Младенов

Министър на спорта - проф. Даниела Дашева

Министър на околна среда - Ирина Костова

Министър на туризма - Стела Балтова.
 

* Директорът на Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда” при нейното замразяване в края на 2013 г. Малина Крумова е бъдещият служебен министър по еврофондовете. В мандата на втория кабинет “Борисов” Крумова е директор на Дирекция “Централно координационно звено”, предаде репортер на БГНЕС. Възстановяването на плащанията от ЕК става възможно година по-късно, едва след като България плаща над 100 милиона евро глоба под формата на “плоска” финансова корекция на цялата програма. Платените средства са за сметка на държавния бюджет.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg