EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2500 милиардери притежават +$7,7 трлн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2500 милиардери притежават +$7,7 трлн.

mail15:34 | 19.10.2017прегледи 20634 коментарикоментари 0


Общото богатство на 2 500 милиардери превишава 7,7 трлн. долара, което е сравнимо с общия брутен вътрешен продукт (БВП) на 4/5 (или 150) от всички страни в света. Това става ясно от доклада „Живот в различни светове", представен от Фонда на ООН за населението в света (UNFPA). В него се отделя голямо внимание на разрастващото се социално-икономическо неравенство, става ясно от сайта на UNFPA.

Разработеният от консултантската компания Wealth-X по поръчка на UNFPA доклад оценява финансовите активи на всички милиардери в света на 7,7 млрд. долара, което означава, че определени привилигировани семейства се разпореждат с милиардни бюджети, докато стотици милиони семейства по света преживяват с 1,25 долара на ден.

Разрастващата се пропаст между най-богатите и най-бедните хора в света не само, че е несправедлива, но и увеличава рисковете през различните икономики, общини и държави.

Като цяло неравенството между отделните държави намалява, но се разраства вътре в самите държави, особено в развиващите се. Данните на UNFPA сочат, че от 2008 до 2013 година социалното неравенство се увеличава в 34 страни в света, но в същото време доходите на най-богатите от населението в тези страни расте много по-бързо от доходите на други жители.

Огромната разлика между богатите и бедните слоеве на населението в отделните страни има вече очевидни последици за самите страни, което поставя под заплаха определените от ООН цели през 2015 година за устойчиво развитие на света да бъде ликвидирана бедността до 2030 година.

Публикуването на доклада на UNFPA съвпадна с Международния ден за борба за изкореняване на бедността, който се отбелязва на 17 октомври.

Във видеообръщение генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че около 800 млн. човека в света живеят под чертата на бедността. Той напомни, че през 2015 година 193 държави-членки на ООН приеха Дневен ред за устойчиво развитие до 2030 година, в който се ангажираха да осигурят на всички хора достойно съществуване на безопасна планета и призоваха правителствата да изпълнят тези задължения.

Докладът на UNFPA през тази година се фокусира върху опазване на сексуалното и репродуктивното здраве. По данни на Фонда, „всяка година в развиващите се страни се случват 89 милиона непланирани бременности, 48 милиона аборти, от които 10 милиона спонтанни, и 1 милион мъртво родени деца".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg