EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

250 хиляди българи - на ски курорти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

250 хиляди българи - на ски курорти

mail15:57 | 07.11.2010прегледи 1002 коментарикоментари 0


Милена Шиякова
В периода декември 2010 – април 2011 година броят на туристите, посетили България, ще нарастне с 3%, прогнозира за Economynews.bg директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Основните гости ще бъдат бизнес туристите, на второ място е делът на хората, които ще посетят зимните курорти. На трето място по атрактивност се нарежда спа и уелнес туризма, а след него е куртурният туризъм.
3%ръст  е реално постижим, защото миналата година бе отчетен 10% ръст спрямо зимата на 2008 година. Най-голямото покачване на броя туристи, посетили страната през 2008 година, дойде от пазарите в Македония, Сърбия и Черна Гора, където отчетохме увеличение на броя туристи с 20-23%.

Българите повече от чужденците
Една огромна част от туристите, които ще посетят зимните ни курорти ще бъдат екскурзианти, които регистрират еднодневни пътувания без нощувки. 85 хиляди чужденци ще посрещнат планинските ни курорти през тази зима, а българите се очаква да бъдат 3 пъти повече. Голяма част от българите обаче ще се качат до планината само за уикенда, но някои от посетителите могат да реализират уикенд пътувания 28 пъти по време на зимния сезон. Освен това прогнозата на Румен Драганов е, че страната ще бъде посетена от туристи основно от Великобритания, Русия, Македония, Сърбия, Гърция, Турция и Румъния. Браншът очаква икономическата криза в южната ни съседка да доведе повече гърци у нас.
Зимният турист – на възраст межуд 14-28 години
Младите хора ще преобладават сред туристите през предстоящия зимен сезон. Те са на възраст между 14 и 28 години. Характерно за зимния турист е, че той е енергичен и динамичен. През деня се отдава на зимни спортове, а нощта посвещава на забавления в заведенията на зимните курорти. Все повече се срещат сноубордистите, затова всеки уважаващ себе си зимен курорт трябва да поддържа сноуборд паркове, за да отговори на засиления интерес към този спорт, подчерта Румен Драганов.
Банско се откроява като курортът, който предлага най-голям избор на места за забавление и най-шумен нощен живот. Градът привлича и туристи, които не практикуват зимни спортове, а идват заради забавленията и красивата природа.
Пампорово предоставя най-добри условия и най-много развлечения за семейства с деца. Курортът има специална политика за привличане на такива посетители. През зимата планината се преобразява, в курортите кипи живот, навсякъде се срещат млади туристи, докато през лятото тя приютява основно хора между 45 и 70 години, които търсят спокойствие и тишина.

Лятото 2010
EN.bg припомня, че летният сезон бе определен като изключително добър от туристическия бранш. Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация каза, че постигнатото е най-успешно за последните 10 години, което показва че секторът е улучил точната съставка на формулата за съотношение между цени и качество на предложените услуги. Лято 2010 бе сезонът на промоциите, но тази тактика доведе до успешен сезон в две направления: голям брой доволни туристи и добра база за развитие на сектора през 2011 година.
Туроператорите ще завишат цените с около 2.5% през следващата година, но това увеличение ще бъде на базата на постигнатото по-високо качество на услугите, прогнозира Румен Драганов. Статистическите изчисления показват над 5.5 млн. чуждестранни туристи, които са избрали България през 2010 година и 1.7 млн. българи, избрали родината за своята почивка или екскурзия. Приходите от туризъм за 2010 година се очаква да бъдат около 6.5 млрд. лева, като няма разлика с резултата, постигнат през миналата година, съобщи председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев. Приходите от чуждестранни туристи ще бъдат над 5 млрд. лева, а от български - около 1.2 - 1.3 млрд. лева. По данни на камарата сега дневните обеми на оборота в туризма в страната са 15-20 млн. лева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg