EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

+25 тона злато добив очаква рудник Ада тепе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+25 тона злато добив очаква рудник Ада тепе

mail22:10 | 24.08.2019прегледи 4993 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, спец. пратеник на EconomyNews.bg в Крумоград

Снимката по-горе показва как изглежда откритият рудник и теренът, на който работят машините, захващащи огромни маси земя, в която трябва да се открие злато чрез различни производствени процеси, които се извършват на разлrчни места в района на рудника. Разчетите показват, че тук в рамките на 8 години, за колкото се оценява количеството на залежите, да се добият 25 тона злато.

Първият нов рудник в България за последните 40 години, разработен от „Дънди Прешъс Металс”, бе официално открит на 23-ти август в Крумовград. Тук пристигнаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на града Себихан Мехмед, председателят на „Евромин” Марк Раховидас. Специално за събитието пристигнаха и членовете на борда на директорите на Дънди Прешъс Металс и Дънди корпорация.

280 млн. лв. е до сега инвестицията на „Дънди прешъс металс” ЕАД в Крумовград. Близо 300 души вече работят в рудник „Ада тепе“ и обогатителната фабрика като 90% от тях са местни жители. Предвидени са 17 млн. лв. за развитие на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, спорта и опазване на културното наследство. Съвместно с община Крумовград компанията създаде фонд за подпомагане на микро, малък и среден бизнес за насърчаване на предприемачеството на територията на общината. Финансовият ресурс на фонда е 5 млн. долара в следващите осем години.

Технологична новост в сферата на опазването на околната среда в минната индустрия е изграденото от „Дънди прешъс металс” ЕАД Интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което осигурява пълно рециклиране на производствените води и прогресивна рекултивация.

Рик Хаус, президент и главен изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс” и  Джонатан Гудмън, председател на Съвета на директорите на „Дънди Прешъс Металс“ поздравиха официалните гости и служителите на компанията от Челопеч и Крумовград за постигнатия успех. Те увериха, че минно-обогатителният комплекс „Ада тепе” ще продължи да функционира съгласно най-високите стандарти за безопасност, опазване на околна среда и отговорност към обществото.

Инж. д-р Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс” и генерален мениджър за Крумовград заяви на откриването на новия рудник: „Удовлетворен съм напълно както от работата на екипа, така и от резултатите, които постигнахме. Искам да благодаря на местната общност, на местната управа, на областната управа, на неправителствените организации, които ни помогнаха да направим този обект по-добър и да бъдем пример в нашия бранш. Поздравявам всички наши колеги и служители, колегите от минната общност с миньорския празник!”

Средната работна заплата в рудника е над 2700 лв., като най-ниската е 1600 лв. Това каза инж Илия Гърков.

Очаква се от този рудник в рамките на 8 години, за колкото е концесията, да се добият 25 тона злато.

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс” в България. Компанията стартира дейността си в страната преди 15 години. През този период инвестира в модернизацията на подземния рудник Челопеч, превръщайки го в най-модерното минно предприятие в България. Екипът от български специалисти, който днес работи в компанията е на световно ниво.

Теренът в Крумоград е със срок за експлоатация 8 години, а след това ще бъде рекултивиран.

За находището в Крумовград

Дънди Прешъс Металс извърши окончателна технико-икономическа оценка на проекта за разработване на нахдище „Хан Крум“ през 2005 г. В съответствие с Икономически изгодните запаси бяха изчислени на 794 000 унции злато в основния минерализирън участък – Ада тепе, които да бъдат добити по открит способ. Потенциалното производство на злато щеше да възлезе над 730 000 унции.

Като цяло, участъкът на находището е лесно достъпен, от националната пътна мрежа, която свързва Република Турция с Европа и с областните центрове - гр. Кърджали и гр. Хасково. Град Крумовград е разположенна 40 км югоизточно от гр. Кърджали.

Инфраструктурата в района на находището е добра, с павирани пътища, източници на вода и електроенергия в близост до обекта. Проектната площ обхваща няколко малки селца и махали, чието население се издържа главно от тютюнопроизводството. Останалата част от земята, включена в проектната площ е горски фонд и е държавна собственост.

Исторически данни

Районът е проучван още от средата на 90-те години, когато се осъществява геологопроучвателна програма, включваща картиране, опробване с канави и сондажи на участък "Сърнак", както и малка част от участъците "Скалак" и "Къклица". Цялата проучвателна площ е била обхваната от проучвателна мрежа (250 м нна 50 м), като е използван и методът на индуктивна поляризация в комбинация с магнитен резонанс. Резултатите показват наличие на злато и геохимическа аномалия със значителен интензитет и разпространение върху целия участък, както и разнообразие от геофизически аномалии.

"Болкан Минерал енд Майнинг" ЕАД, дъщерно дружество на ДПМ по непряка линия, придобива правата върху проучвателна площ "Крумовград" през юни 2000 г. в съответствие с Договора за търсене и проучване, сключен с Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и предприема осъществяването на задълбочена програма с цел определяне на запасите във вече откритите аномалии. В съответствие със Закона за подземните богатства (1999), Договорът за търсене и проучване е удължаван, както и първоначалната площ е намалена до сегашните 100 км2 Проучвателната площ се намира на 320 км източно от София, непосредствено южно от гр. Крумовград, в югоизточните Родопи.

Снимка: Община Крумовград


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820