EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2,5 млрд. лв. за пречиствателни съоръжения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2,5 млрд. лв. за пречиствателни съоръжения

mail12:10 | 05.12.2011прегледи 391 коментарикоментари 0


Водният сектор е приоритет за правителството и за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова, която откри конференция „Състояние и предизвикателства при изграждането на ПСОВ в България” , съобщи „Фокус”. Павлова заяви, че има воля, която ще се материализира в конкретни действия за модернизация на сектора. Следващите няколко години ще инвестираме усилия, за да извършим реформата, да подобрим качеството на услугата и да направим промяна, да изградим много пречиствателни съоръжения, необходими на България, за да не търпим санкции. В изпълнението на този нелек процес ще разчитаме на съдействието на всички компетентни институции, каза тя. Министърът посочи, че целта е както да се усвоят средствата от еврофондовете за този програмен период, така и да докажем, че България трябва да получи достоен размер финансов ресурс, който да подкрепи не само реформата, но и за изграждане на всички необходими технически съоръжения. Според нея това може да се постигне и със съвместни усилия на държавата и на хората от практиката, на хората от научните среди. В годините на прехода някои от секторите преживяха бурно развитие. Водният сектор не беше в сферата на активно развитие, модернизация и реформи, каза Павлова.
2,5 млрд. лв. са необходими за изграждане на пречиствателни съоръжения за следващия програмен период. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщи БНР. Община Варна до този момент не е подала проект в Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда.
По отношение на дълбоководно заустване в Черно море - идеята е докато се изградят големите пречиствателни съоръжения да се гарантира чистотата на водите, които се изхвърлят в Черно море: „Ако трябва да бъдем реалисти най-вероятно няма да можем да получим пълната сума европейско финансиране за тези средства, но разбира се работим в посока този процент да е максимално висок. Общините са бенефициенти на тези средства и общините са бенефициенти на това финансиране”, каза министърът. Павлова заяви, че миналата седмица в ЕК това е била една от темите, обсъдени с еврокомисаря Йоханес Хан. Позицията, която изразихме, е че България е поела изключително важни ангажименти включително ангажименти, свързани с изпълнение на директиви и не можем да си позволим да не изпълняваме или да вземаме средства от проекти, свързани с екологична инфраструктура за какъвто и да е друг приоритет. Затова ние заявихме волята и желанието на всички нас да подпомогнем общините, които трябва да кандидатстват за финансиране с тези водни проекти така, че да ги реализираме, каза министърът.
По отношение на дълбокоморското и дълбоководно заустване- за дългосрочното решаване на проблема за това какви води се заустват или се изхвърлят в нашето море, със сигурност трябва да гарантираме тяхната чистота.
Изграждането на такива съоръжения е един много дългосрочен процес. Той ще отнеме поне 3 години. За да не чакаме три години, за да решим проблема, ние сме го разделили на две части. Първата част е да се направи дълбоководно заустване във Варна, другото е в Равда и третото е в Созопол, така че да може докато се изградят големите пречиствателни съоръжения и целите водни цикли да бъдат направени на тези населени места, за да можем да решим този въпрос. Тук искам да успокоя най-вече планиращите почивка на море, че ситуацията във Варна не е критична, нямаме замърсяване на водата в степен, в която да не позволява къпане или да съдържа зарази, увери Лиляна Павлова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg