EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

248 млн. лв. за армията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

248 млн. лв. за армията

mail13:04 | 13.12.2018прегледи 615 коментарикоментари 0


Допълнително 113 млн. лева ще постъпят в бюджета на Министерството на отбраната. Тези средства, заедно с гласуваните преди две заседания малко над 134 млн. лева, правят общо близо 248 млн. лева, които са отделени целево за армията и за възстановяването на летателната годност на самолетите "МиГ-29", "Су-25", "Л-39" и поддръжката на вертолетите "Кугър". Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерския съвет.
Той припомни, че по време на предишното заседание са били отпуснати и средства за поддръжката на танковете "Т-72". Каракачанов уточни, че поддръжката и възстановяването на съществуващата техника ще забави трите проекта, които са в различни фази, за модернизация на армията.
Извън тези пари са дадени близо 10 млн. лева за Военномедицинската академия и службата "Военна информация". "Тази година, освен увеличението на заплатите на военнослужещите, извън бюджета, който беше предвиден, са отделени тези 248 млн. лева целево за възстановяване на способностите на българската армия за изпълнение на нейните задължения", изтъкна Красимир Каракачанов.
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че средствата са предвидени както да се възстанови летателната годност на самолетите и вертолетите, но и за възстановяване на годността на въоръжението и техниката на българската армия. Той допълни, че има сключени договори за модернизацията на "БМП-1" и танк "Т-72". Средства ще бъдат вложени и за допълнително надграждане на комуникационно-информационната система и за подобряване на битовите условия на войниците.
Командирът на Военновъздушните сили /ВВС/ генерал-майор Цанко Стойков изтъкна, че отпуснатите средства дават възможност до края на годината да бъдат сключени договори за логистичната поддръжка на почти всички самолети и вертолети, които са на въоръжение във ВВС.
Началникът на Военномедицинската академия /ВМА/ бригаден генерал. проф. Венцислав Мутафчийски изтъкна, че от 1 януари 2018 г. ВМА няма текущи дългове, така че тези средства са отпуснати за реинвестиции във ВМА. Освен това тази година от бюджета на ВМА са били спестени 9,5 млн. лева, които са реинвестирани в обновяването на четири клиники, купен е съвсем ново поколение ангиографски апарат и са сменени стерилизационните материали във всичките пет болници на ВМА. С тези 10 млн. лв., които са отпуснати днес от правителството, ще се направи ремонт на още четири клиники, ще се купи рентгенова апаратура за всичките пет болници и ще се обновят операционните зали, които са свързани с трансплантацията на черен дроб, уточни Мутафчийски.


Тагове: армия, средства
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg