EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

231 млрд.евро инвестициите в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

231 млрд.евро инвестициите в София

mail07:00 | 13.03.2017прегледи 1544 коментарикоментари 0


Инвестициите в София през последните 15 години са 231 млрд. евро, съобщи Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/ на форум-среща с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси на 20 чужди посолства у нас, както и председатели на двустранните камари у нас.
Данаилов представи предимствата за инвестиции в София и основните политики на Столичната община в областта на бизнеса. Той съобщи, че повече от половината от чуждестранните инвестиции се правят в столицата, а в последните години чуждестранните инвеститори тук са компании от 77 държави, предимно от Германия, Австрия и Холандия. Те са се възползвали от благоприятните условия за инвестиции в столицата като например едни от най-ниските данъци за бизнеса.
Една шеста от продукцията на индустрията в страната е съсредоточена в София, подчерта Данаилов. 25 на сто от работната сила на страната е в столицата и създава 40 процента от БВП. 49 процента от жителите на града между 25 и 64 години имат университетска диплома, посочи директорът на СОАПИ.
По думите му в София се развиват много интензивно обещаващи индустрии като информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процесите. С 25 хиляди специалисти в областта на информационните технологии София се нарежда на трето място в света по брой на IT-та на глава от населението. Бум отбелязват зародилите се сравнително скоро т.нар. креативни индустрии за създаване на електронни игри като 7 на сто от работната сила на града е заета в тази сфера, съобщи Владимир Данаилов.
Пред БТА той каза, че основна цел на Агенцията за инвестиции е създаване на портфолио от конкретни инвеститорски възможности в София. Събираме данни за предизвикателствата пред чуждия бизнес у нас и им помагаме да стъпят тук, каза Данаилов. Веднъж месечно агенцията разпространява бюлетин за бизнес активността в София и възможностите за инвестиции. Особено важен е създаденият през миналата година с приемането на Наредбата за насърчаването на малкия и среден бизнес инвеститорски клас В за малък и среден бизнес. Този клас дава възможност за придобиване на обект от приватизация без търг като грижа за малките бизнеси като хлебопекарни и малки предприятия до 10-15 човека, които искат да се разширят, обясни директорът на СОАПИ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905