EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2,3 млрд. евро за Румъния, деблокирани от ЕК и МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2,3 млрд. евро за Румъния, деблокирани от ЕК и МВФ

mail12:15 | 27.01.2010прегледи 433 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд и Европейската комисия обявиха, че заемът за Румъния ще бъде деблокиран и през февруари ще бъдат изплатени третият и четвъртият транш, съобщи агенция Аджерпрес.
"Ще отпуснем 3 и 4 транш и ще позволим половината от тези пари да влязат в сметката на социалното осигуряване, а останалата част ще отиде в Националната банка на Румъния за покриване на бюджетния дефицит", каза шефът на мисията на МВФ в Букурещ Джефри Франкс.
Делегация на Международния валутен фонд пристигна в Букурещ миналата седмица за оценка на изпълнението на ангажиментите в стендбай споразумението с Румъния, припомня БТА.
Делегацията, която бе в Букурещ от 20 януари до днес, се срещна с представители на финансовото министерство и на националната банка.
Румъния договори през март миналата година пакет външно финансиране от МВФ, Европейския съюз, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 19,95 милиарда евро. Заемът от МВФ е в размер на 12,95 милиарда евро.
Досега Румъния получи от МВФ два транша са обща стойност 6,57 милиарда евро. До края на 2009 година Букурещ трябваше да получи и трети транш в размер от 1,5 милиарда евро от МВФ, но изплащането му бе отложено, тъй като Румъния все още не бе приела бюджета си за 2010г.
Делегацията на МВФ ще изготви доклад на базата, на който бордът на Фонда ще одобри отпускането през февруари на 3 и 4 транш от заема, които ще бъдат на обща стойност от 2,3 милиарда евро, уточнява Аджерпрес.
Румъния  може да получи и един милиард евро от Европейската комисия, както и още около 300 милиона евро от Световната банка, допълва агенцията.
Представители на Европейската комисия обявиха днес на пресконференция в Букурещ, че Румъния е осъществила напредък в много сфери и че през месец март ще бъде деблокирани средствата и по финансирането от Европейския съюз.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165