EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

220 години NYSE

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

220 години NYSE

mail15:30 | 17.05.2012прегледи 460 коментарикоментари 0


Точно преди 220 години на 17 май 1792 г. 24 нюйоркски брокери подписали известното "Споразумение под чинара" (Buttonwood Agreement) за създаването на организиран фондов пазар. Така се поставя началото на Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, NYSE), която по-късно става най-големият център за търговия с ценни книжа, информира ИТАР-ТАСС.
Основните положения на споразумението, сключено на тревата в сянката на огромен чинар на Уолстрийт, където са се събирали брокерите, били да се правят сделки само между членовете на фондовата борса и да има фиксиран размер на комисионата. Последната разпоредба била отменена едва през 1975 г. В началото основно са се търгували държавни дългови книжа и едва след края на Гражданската война основно място заела търговията с акции. Нюйоркската фондова борса изиграла огромна роля за развитието на американския капитализъм. Именно там са създадени империите на финансовите магнати Вандербилт, Морган, Хариман и Рокфелер. От 2006 г. борсата става публична компания, след сливането си с чикагската електронна борса Archipelago Exchange. Това сливане позволява на Нюйоркската фондова борса да укрепи водещите си позиции в конкуренцията с другите финансови пазари. През април 2007 се обединява с общоевропейската борса Euronext. И от тогава се нарича Нюйоркската фондова борса - NYSE Euronext. Търговията с ценни книжа се води от всеки брокер от строго определено място в залата на борсата.
Вече 60 години броят на участниците в борсата не се променя- 1366. Много от тези места са собственост на големи финансови структури. Днес стойността на място на брокер е над $3 млн. За сравнение- през 1800 г. то е струвало $25. Търговията се открива и закрива всеки ден със звънец. Средно всеки ден на Нюйоркската фондова борса се търгуват 1,46 млрд. акции на обща стойност над $150 млрд. На борсата присъстват 8 000 компании от 55 страни, чиято обща пазарна капитализация достига $14,2 трилиона. За да бъде листвана на Нюйоркската фондова борса, компанията трябва да покрие много строги изисквания.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg