EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

22% от българите готови за борба с корупцията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

22% от българите готови за борба с корупцията

mail12:39 | 18.11.2016прегледи 1662 коментарикоментари 0


Съдебната система е най-корумпираният сектор в България Според Световния корупционен барометър „Прозрачност без граници” за 2016 година. След нея са парламентът и данъчните служби. Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия. В няколко поредни изследвания съдебната власт у нас остава системният сектор с най-активно изявление на корупцията. Корупционният риск в системата се вижда от всеки трети анкетиран.  17% от гражданите, които са имали контакт с институциите, са платили подкуп. Най-често подкупи са плащани в здравеопазването и образованието. 19% от принудените да дадат подкуп в България са подали и сигнали за това, но едва до 150 дела годишно стигат до съда според авторите на изследването.

Близо 30 процента от хората, превърнали се в жертва на корупцията, биха желали да подадат сигнал, но страхът ги спира. Това отново говори за липсата на доверие в правоохранителните органи, подчертават анализаторите.

Българите имат ниска степен на готовност да се ангажират с конкретни действия, когато са свидетели на корупция.  Двайсет и два процента от анкетираните у нас са посочили, че са готови да подадат сигнал, ако са станали свидетели или са били въвлечени в корупционни практики. В държавите Испания, Гренландия, Португалия, Великобритания, Франция, над 80 процента от анкетираните са заявили, че са готови да отделят цял ден за да могат да свидетелстват за корупция, за да може тя да бъде наказана.
Сред основните изводи в изследването е, че гражданите на държавите от бившия социалистически блок демонстрират значително по-ниска степен на готовност за противодействие на корупцията. Според заключенията на изследването за тях сигнализирането за случаи на корупция е социално неприемливо поведение. Една от ключовите интерпретации е въз основа на това, че все още подаването на сигнал се свързва с доносничество, посочиха от "Прозрачност без граници".
Сред основните причини да не се подават сигнали за корупция у нас са и страхът от негативни последици и недоверието в институциите. 22 процента от анкетираните нас са посочили, че корупцията е трудно доказуема, а 17 процента са отговорили, че "нищо не може да се направи". Около 10 процента от анкетираните нямат мнение по въпроса.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg