EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

22 водещи китайски компании в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

22 водещи китайски компании в София

mail21:47 | 10.10.2010прегледи 2143 коментарикоментари 0


Българо-китайски бизнес форум с участието на 22 водещи фирми от азиатската страна се открива днес в София. Форумът се организира от Българската търговско-промишлена палата съвместно с посолството на Китай и е в рамките на официалната визита у нас на председателя на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Ван Джифей.
Към форума са проявили интерес представители на китайски компании в застрахователното дело, зелените технологии, инвестиционните проекти, производители на високотехнологични продукти, фирми, търгуващи с метали, ел. продукция, автомобилна индустрия, въглища, текстил, конфекция и др.
В програмата на форума са включени презентации на Българската агенция за инвестиции и на Националната компания „Индустриални зони" ЕАД (НКЗИ). Те ще представят потенциала на България за ускорено внедряване на иновациите в икономически отрасли с цел постигане на висока добавена стойност и проекта за изграждане на индустриална зона край Божурище съвместно с китайската провинция Джъдзян. При визитата на делегацията на МИЕТ в Джъдзян през септември т. г. НКИЗ предостави на Департамента по търговия на провинцията идеен проект за зоната до Божурище, който предвижда и създаване на смесена компания. Предстои китайската страна да определи свой координатор по проекта.
Китайският съвет за насърчаване на международната търговия (CCPIT) е създаден през 1952 г. и е най-влиятелната институция в страната за насърчаване на външната търговията. Китай е една от най-бързо развиващите се икономики в света и нашата срана е заинтересована да разширява двустранната търговия с нея. Тя е и най-големият търговски партньор на България в Азия.

Китай-България-статистика
През 2009 г. Пекин се нарежда на 20-о място в износа ни и на 13-о място във вноса, като стокообменът се изчислява общо на 793.4 млн. долара - спад от 37% спрямо 2008 г. В износа за Китай преобладават медните руди, рафинирана мед и сплави, детайли от мед, необработено олово и др. От Китай внасяме предимно телефонни апарати, машини и апарати за въздушни кондиционери, мебели, играчки, арматурни артикули, електроуреди, части за превозни средства, осветителни тела, и др.
За периода 1996-2009 г. китайските инвестиции у нас се изчисляват на общо едва 11 млн. евро.
Добри перспективи за разширяване на двустранните контакти има и в туризма. През 2009 г. 5971 китайски туристи са посетили България, а българите, пътували до Китай, са само 615 - спад от цели 77% спрямо 2008 г.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg