EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2023: Повече корпоративни фалити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2023: Повече корпоративни фалити

mail09:30 | 31.10.2022прегледи 600 коментарикоментари 0


Корпоративните фалити ще нараснат отчетливо през идната година в международен мащаб, след като отчетоха силен спад по време на пандемията, а след това се възстановиха бавно тази година. Това прогнозира застрахователната компания "Алианц трейд" (Allianz Trade) в проучване, цитирано от Франс прес.

"След две години на спад предвиждаме общо ускоряване на процеса на фалити на компании", се посочва в доклада, озаглавен "Бизнес рискът се завръща".

"Алианц трейд" прогнозира увеличение на дефолтите в световен мащаб с около 19 на сто през 2023 година в сравнение с текущата година спрямо +10 на сто през 2022 година.

Те "вече са реалност", отчита организацията, която подчертава двуцифреното увеличение на процедурите за фалит в Индия, Австралия, Канада, Турция и Австрия през първата половина на 2022 година. 

Повишаването на лихвите и на заплатите заради инфлацията са двата фактора, довели до все по-големи трудности за компаниите, най-вече в строителния сектор, транспорта, телекомуникациите и текстилната промишленост.

Растежът на фалитите е доста по-ясно изразен, отколкото по време на пандемията, когато те се поддържаха на изкуствено ниско равнище заради финансовата подкрепа. 

Във Франция колективните процедури в търговски съдилища (съд от непрофесионални съдии, избрани от търговски организации, за да решават конфликти по трансакции между търговци и банки - бел. ред.) между 1 юли и 30 септември са се увеличили с 69 на сто спрямо лятото на 2021 година. Това сочат наблюденията на специализираната компания "Алтарес" (Altares), която е отчела сериозно повишение на фалитите това лято. 

"Алианц трейд" прогнозира увеличение с 29 на сто на фалитите във Франция през идната година, което означава, че те ще надвишат предпандемичните равнища. 

Западна Европа вече регистрира едно от най-високите нива в проучените зони през първите шест месеца на годината с повишение от 24 на сто на дефолтите на годишна основа. В перспектива сметките за електроенергия ще останат основната спирачка за рентабилността, отбелязва застрахователната компания във връзка със скока на разходите за електроенергия и газ след началото на войната в Украйна. 

Ситуацията с фалитите в Европа обаче се очертава разнородна, като се очаква увеличение с 10 на сто на обявилите неплатежоспособност компании във Франция и Великобритания през цялата 2022 година, а в Италия броят им да намалее.

Освен Италия, други страни с нисък брой корпоративни фалити са САЩ, Китай и Германия, отбелязва "Алианц трейд".

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159