EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2022: Да е готова газовата връзка България-Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2022: Да е готова газовата връзка България-Сърбия

mail14:01 | 27.11.2018прегледи 720 коментарикоментари 0


Трябва да се работи за това да се изгради липсващата инфраструктура в региона в областта на природния газ и електроенергетиката, за да може да се върви към интегриране на пазарите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса на тема "Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа" в София Хотел Балкан. В управленската програма на българското правителство един от основните приоритети в енергийния сектор е именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на природен газ, припомни Теменужка Петкова, предава БТА.

Енергийният министър посочи, че в края на 2016 г. първият интерконектор между България и Румъния е факт. Очаква се само от румънска страна да бъде изградена компресорна станция, за да може да се гарантира реверсивен поток на природен газ. До май 2022 г. трябва да е готов и интерконекторът между България и Сърбия. Един от ключовите проекти за целия регион и един от основните на Южния газов коридор е интерконекторът между България и Гърция, изтъкна Теменужка Петкова. Към момента проектът е в решаваща фаза, приключват обществените поръчки, работи се за подписване на договора за финансиране с Европейската инвестиционна банка. Българското правителството за четвърта поредна година потвърждава в бюджета държавна гаранция за този проект в размер на 110 млн. евро.

Другата възможност за диверсификация на източните за доставка на природен газ е участието в изграждането на LNG-терминала в Александруполис, Гърция, посочи Петкова.

Следващата година ще бъде представено публично и предпроектното проучване за газоразпределителния център, добави енергийният министър. Тази концепция съдържа необходимостта от изграждане на липсващата инфраструктура и борса за търговия с природен газ.

Ще се работи и по изграждането на необходимата инфраструктура и в електроенергетиката, за да се гарантира енергийната сигурност. Предстои също обединение на пазарите на електрическа енергия, подчерта Теменужка Петкова.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg