EUR 1.9558
USD 1.6483
CHF 1.7641
GBP 2.2814
CNY 2.5254
you tube
mobile version

2020:1.1 млн. туристи по морето, 5 млн. през 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2020:1.1 млн. туристи по морето, 5 млн. през 2019

mail11:05 | 09.09.2020прегледи 453 коментарикоментари 0


Сезонът по българското Черноморие е към своя край и от 7-ми септември започва масово затваряне на хотелите, съобщиха за TravelNews от сдруженията на собствениците. Последните големи групи от българи са в курортите заради тридневните почивни дни покрай националния празник за Съединението на България. Резултатите на хотелиерите и туроператорите показват невиждан спад от 70% до 90% на чуждите туристи през това лято в зависимост от курорта. В големите комплекси като Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена доста хотели въобще не отвориха. Изцяло липсваха туристите от Великобритания и Русия.

От юни до края на август са пристигнали само 372 000 чуждестранни туристи по българското Черноморие, показват данните на Министерството на туризма. За сравнение през предходните години за същия период у нас почиваха над 5 млн. чужденци. През този сезон в курортите са отседнали само 1.1 млн. туристи, показват още данните. От тях българите са 728 000, което е ръст от около 15% спрямо миналата година. Вероятно увеличението на българите ще бъде още по-голямо и през септември, заради почивните дни покрай националните празници на 6 септември и 22 септември.

Според Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, хотелите, които продължат да работят, ще посрещат гости до края на септември. Пазарът в момента малко се съживи и има туристи от Украйна, Беларус, Сърбия, Израел, Полша и малко от Германия, каза Копчев. Българи се очакват до 22 септември. Над 70% от хотелите в Слънчев бряг въобще не отвориха през този сезон.

Подобна е картината и в Златни пясъци. До края на септември ще останат да работят само около 15 хотела, обяви Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в курорта. Те ще посрещат предимно българи, румънци, украинци, израелци. В Златни пясъци има над 60 обекта. “Някои хотели затвориха след средата на август, веднага след обявяването на Варна в червения списък за пътуванията на германците. Други прекратиха дейност на 1 септември”, обясни Щерев. Според него ако не беше станал фалът с германския пазар, можеше да има по-добри резултати на фона на пандемията. Той похвали вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, че се е намесила и е помогнала за изваждането на Варна от негативния списък. Последствията щяха да бъдат огромни за Златни пясъци и да бъде засегнат също и летният сезон през 2021 г.

Курортът Албена също започна да затваря хотели в средата на август след вкарването на област Добрич в червения списък за пътуванията на германците. Предстои оптимизиране на заетостта на хотелската база в Албена, тоест поетапно затваряне на хотели в курортния комплекс, каза Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД. Отражение има и фактът, че туристите в комплекса са основно българи и румънци, а предпочитаният от тях период за летен отдих е от средата на юли до средата на август. Очаква се последните останали отворени хотели в Албена да работят до края на септември. Спадът за сезона е с около 50% спрямо миналата година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg